Vilken av Rings-filmerna är bäst?

Med anledning av att Paramount har släppt en samlingsskiva med de tre amerikanska Rings-filmerna har vi tittat och försökt bestämma oss för vilken av de tre Rings-filmerna som är bäst.

Alla tre – The Ring, The Ring 2 och Rings – handlar om ungefär samma sak. Det är historien om ett videoband med en förbannelse som gör att den som tittar på videobandet dör efter sju dagar. Bakom videobandet finns en tragisk historia och allt kretsar kring ett spöke vid namn Samara Morgan.

Genom de tre filmerna får vi veta allt mer om Samara Morgan, även om jag tyckte att den första filmen förklarade mer än tillräckligt. The Ring är en remake på den japanska Ringu och även om det finns många som tycker att originalet är bättre fick The Ring ett väldigt bra mottagande, förmodligen mycket tack vare Naomi Watts. Naomi Watts är med även i The Ring 2, där hon återigen spelar Rachel.

Det är egentligen ingen tvekan om att det är den första filmen som är bäst. The Ring 2 gör ett bra jobb, men det är precis som i Rings en upprepning av samma koncept som i originalfilmen. Nu kan man visserligen hävda att The Ring är en upprepning av Ringu, vilket på sätt och vis stämmer. Men The Ring har ändå en stämning som är svårslagen, även i jämförelse med originalet. The Ring och The Ring 2 ligger nära varandra och hade del två kommit före del ett hade den förmodligen intagit förstaplatsen. Men The Ring är ändå först och startade dessutom en våg där japanska filmer amerikaniserades. Ett bra tips i sammanhanget är The Grudge.

Nu har visserligen alla tre filmerna lyckats väldigt bra vad det gäller försäljningssiffror, men i princip är det samma film som säljs i olika skepnader. Originalet är ändå fortsatt bäst och det är synd att filmskaparna vill hålla fast vid samma koncept. Det hade gått att utveckla berättelsen, men det efterföljarna känns väldigt mycket som upprepningar av den första filmen. Som utan tvekan är vår vinnare vad det gäller vilken av Rings-filmerna som är bäst.

Likväl är alla tre sevärda, men glöm inte att ha någon att hålla i handen…