Test: Caj P’s ekologiska vitlöksmarinad

Till att börja med: Jag gillar ekologiskt. Jag gillar dock inte när ekologiskt ska kosta 2-3 gånger priset av de varor som marknadsförs som icke-ekologiska, vilket de absolut inte behöver vara. Men det är en helt annan historia. Vad det gäller Caj P’s ekologiska vitlöksmarinad så är den verkligen ekologisk enligt konstens alla regler, vilket innebär att även de ingredienser som används måste ha odlats ekologiskt. 

Vitlök är förstås en ingrediens som en Grillbaron uppskattar. Dock tycker jag att de allra flesta använder för lite vitlök. Ska man ändå använda vitlök så varför inte göra det ordentligt? Visst kan andedräkten efter en rejäl vitlöksorgie ta död på både vampyrer och folk som inte har vanan inne. Men vitlök är gott, särskilt om den doseras rätt. 1-2 klyftor i en sås eller marinad brukar enligt mitt förmenande vara alldeles för lite. Jag går hellre på 1-2 hela vitlökar, för att sätta lite perspektiv på smakerna.

Vad det gäller Caj P så kan jag inte säga att vitlöken är särskilt framträdande. Det hade behövts minst 4-8 klyftor till för att marinaden ska kvalificera sig som en vitlöksmarinad. Här har vi en smak som visserligen innehåller vitlök, men som har mer sälta och en hel del traditionell grillsås över sig.

vitlök

Vitlök är som alla vet en väldigt nyttig lök. Den är känd för att kunna bota både vampyrism och vanliga förkylningar, men faktum är att det är vetenskapligt bevisat att vitlök motverkar både cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Så om en marinad ska innehålla vitlök så ska den göra det ordentligt. Jag hade gärna odlat vitlök själv, och tänker nog försöka mig på det nästa sommar eftersom egenodlat alltid smakar bäst.

Däremot inte sagt att Caj P’s vitlöksmarinad smakar dåligt. Smaken är mer än godkänd – det här är en riktigt god marinad. Doften från det du marinerar – i vårt fall blev det en rejäl fläskfilé – kan få vem som helst att dregla. Vilket kanske inte alltid är ett önskvärt tillstånd, men doften av en fläskfilé marinerad i den här marinaden som grillas är nästintill oslagbar.

Men som sagt, jag hade gärna sett mer vitlök och nästa gång jag testar den här marinaden ska jag testa att pressa i en vitlök eller kanske rentav två.

 

Betyg: 3+