Recension: The Great Wall (2016)

Trodde du att den kinesiska muren byggdes som försvar mot anfallande människor? Då är det dags att tänka om, muren byggdes av en helt annan anledning. Åtminstone enligt filmen The Great Wall. 

En grupp legosoldater har gett sig av till Kina för att avslöja krutets hemlighet. William Garin (Matt Damon) och Pero Tovar (Pedro Pascal) är de enda som klarar sig efter att ett okänt monster har attackerat gruppen. De gör gemensam sak med en krigarorden, som kallas Den Namnlösa Orden, och befälhavaren Lin Mae (Tian Jing) låter dem slåss tillsammans med orden mot fler av samma monster som tog död på deras vänner. Det finns en del förklaringar bakom orden, monstren och jakten på krutet, men det finns också lika många frågetecken. Kanske beror det på att filmen är osedvanligt kort, bara dryga en och en halv timme. Med ytterligare en timme kanske vi hade fått fler förklaringar, och jag gillar inte riktigt att så mycket lämnas åt fantasin.

The Great Wall

Samtidigt är inte det här en film som ska tillägnas en massa tankearbete. Det är action, äventyr och effekter i full fart från början till slut. Effekterna är dock väldigt ojämna, även om jag verkligen gillar några kameraåkningar som är några av de bästa jag sett i fantasyfilmer. The Great Wall är fantasy, och det är en rätt kul alternativhistoria. Den målar upp ett annorlunda, forntida Kina med soldater i alla möjliga färgglada rustningar som är betydligt ädlare än västerlänningarna.

the great wall
REKLAM. Köp The Great Wall för 199 SEK på CDON. Klicka på bilden så kommer du direkt till CDON.

Skådespelandet är ojämnt och dialogerna är långt ifrån naturliga, men jag kan ändå inte låta bli att tycka att det här är en lagom lättsmält popcornrulle. Underhållning med enkelhet, men som sagt hade jag gärna sett lite mer förklaringar. Nördar som jag gillar djup i filmer.

Monstren i sig har sin historia, men det finns ett stort frågetecken som aldrig får en förklaring och som dessutom känns så löjligt ologisk att hela filmen plötsligt riskerar att falla pladask. Det har att göra med hur ofta de anfaller, vilket blir totalt obegripligt. Kan man bortse från det så blir det lite lättare.

Det som mest väger upp en halvkass story, ljummet skådespelandet – trots att både Matt Damon och Willem Dafoe är med – och effekter som inte imponerar är stämningen. Trots allt är det en saga som berättas och det görs på ett sätt av regissören Zhang Yimou (vars Flying Daggers är en klar favorit) som skapar en klassisk sagostämning.

Dessutom är muren i sig alltid intressant.

Fakta The Great Wall

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (2.40:1), HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 103
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2017-06-26
Regissör: Yimou Zhang
Åldersgräns: 12 år