Dricks eller inte

Efter ett par veckors semester i USA kan jag inte annat än att reflektera över dricksen. Jag har varit rätt många vändor i USA och ändå inte riktigt vant mig vid dricksen. Det känns på något grundläggande sätt onaturligt att betala extra för en tjänst som jag redan betalar för. Och jag ska utveckla varför. 

Visserligen är det få ställen i världen som man får så bra service på restauranger som i USA. Men varför ska vissa yrken ha dricks och inte andra? Gör inte brevbäraren ett arbete som borde förläna dricks på samma sätt som taxichaufförerna eller killarna som bär väskor på hotellen? Ingen ger dock dricks till brevbäraren, åtminstone inte vad jag vet. Likväl kommer posten fram.

Det kanske finns både tradition och andra anledningar till att en del yrken har dricks som en del av lönen, men i stora delar av världen fungerar det utan dricks. Bästa exemplet såg jag på en restaurang i Skottland, där ägaren hade satt upp en stor skylt ovanför bardisken. Jag minns inte den exakta ordalydelsen, men det stod något i stil med ”Här är dricks förbjudet. Om vi inte ger dig tillräckligt bra service utan dricks vill vi inte ha betalt alls”. Det säger en del om ambitionerna hos ägaren, och varför skulle det inte vara så?

dricks

Väldigt många yrken har inte dricks, ens i USA. Ta alla tjänstemän, statliga och privata, som exempel. De får ingen dricks för att sitta som lönehandläggare eller för att administrera bolåneansökningar. Ändå gör de, vill jag åtminstone inbilla mig, sitt bästa. Den som vill argumentera för dricks kanske tycker att restaurangpersonalen kan göra sitt yttersta för att försöka få upp de där extraslantarna från 18% till 20%, men ärligt talat – vad gör de på en restaurang om det inte är ambitionen från början?

Innebär det här systemet att de som inte får några extraslantar för att prestera extra bra inte heller gör det? Det är förstås nonsens. Det finns mängder av människor som inte får ett öre extra för att göra sitt bästa, men ändå ägnar varje dag åt att överträffa sig själva. Det borde vara en del av alla yrkesgruppers mål.

Till slut kan jag förstås ändå se att systemet med dricks skapar incitament för att göra sitt bästa. Ändå kan jag inte låta bli att tycka att folk som inte gör sitt bästa borde fundera på vad de håller på med.

Vad tycker du, behövs dricks eller inte?