Test: Caj P ekologisk grillolja

Det är återigen dags för ett test av Caj P’s ekologiska produkter. Den här gången är det den ekologiska grilloljan BBQ Oil Original. 

I huvudsak finns det två anledningar till att använda grillolja. Den ena är förstås smaksättning och den andra handlar om att göra kött mörare. Båda delarna kräver lite olika tid beroende på vad det är du ska grilla. Fisk går fortare än fläskkött och nötkött. Räkna med en timme eller två för fisk, medan fläsk såväl som nöt behöver minst 8-12 timmar, helst ett dygn. För dagens test av Caj P’s grillolja använde jag mig av fläskfilé, som fick lite mer än 12 timmar i grilloljan.

Fläskfilé ska alltid putsas först, och svårast brukar det så kallade silverskinnet vara. Du kan enkelt få bort det dock om du sticker in kniven liggandes, ungefär i mitten alldeles under den silverfärgade hinnan. Vinkla sedan kniven mot hinnan och skär åt båda hållen. Då får du ytterst lite kött som följer med.

LÄS MER: Se en video över hur du putsar filé bäst

Jag brukar alltid använda mig av ordentligt med ingredienser, oavsett vad det är. För att marinera två fläskfiléer i grilloljan använde jag mig av en hel flaska BBQ Oil Original. Det blir en hel del olja över, men köttet har verkligen ”badat” i oljan.

Var noga med att inte låta överskottet av olja följa med när du placerar köttet på grillen. Då kan du både bränna köttet och sätta eld på grannskapet. Att torka av köttet helt brukar jag inte göra, även om det är många som rekommenderar att man mer eller mindre ska torka av stora delar av oljan/marinaden.

Däremot kan du med fördel använda överskottet för att pensla på ytterligare under grilltiden. Jag tycker att marinerat kött oftast gör sig bäst att grilla indirekt, särskilt som man då kan pensla på mer under tiden. OBSERVERA DOCK: Använder du samma olja/marinad för att pensla på som du marinerat i så ska du inte använda den mot slutet av grilltiden eftersom rått kött har legat i marinaden/oljan.

Till dagens grill blev det sallad och halloumi, samt grillade tomater. Betyget på grilloljan blev mycket bra. Den är lagom salt, vilket ofta kan vara en utmaning med marinader och oljor, samt har en god smak som förbättrar fläskfilé.