Recension: Dunkirk (2017)

Christopher Nolans film om evakueringen av Dunkirk är en minst sagt överväldigande krigsskildring som tar tid att smälta. Spel och Film har sett 70mm versionen och ger dig en recension direkt från fronten. 

Det är snart åttio år sedan andra världskriget bröt ut, men det spelar ingen roll. Det fruktansvärda kriget kommer att fortsätta skrämmas och fascinera. Trots att vi borde ha lärt oss finns det många tecken idag på att det skulle kunna hända igen. Kanske just därför är filmer som Dunkirk så oerhört viktiga. Nolan skildrar krigets fasor på ett väldigt trovärdigt sätt. Mitt i kaos vill alla bara överleva.

Evakueringen av Dunkirk har gått att läsa om i historieböckerna, men aldrig upplevas på det här sättet. Vi får följa evakueringen ur tre perspektiv; land, luft och sjö. 400 000 brittiska soldater befinner sig i den franska småstaden Dunkirk (Dunkerque på franska) och är hårt ansatta av den tyska armén, såväl som det tyska flygvapnet och den tyska flottan. På stranden får vi följa bland annat Tommy (Fionn Whitehead) när han på alla sätt han kan försöker överleva och fly.

LÄS MER: 10 saker du inte visste om den här filmen

I luften befinner sig tre Spitfire på väg för att försvara luftrummet över Dunkirk, vilket är minst sagt behövligt då Luftwaffe släpper bomber över de försvarslösa soldaterna. Piloten Farrier (Tom Hardy) står för några av filmens mest spektakulära scener.

dunkirk

Samtidigt är Mr Dawson (Mark Rylance) på väg med sin privata båt, tillsammans med sin son Peter (Tom Glynn-Carney) och deras vän George (Barry Keoghan), en sjuttonårig pojke, för att hjälpa till med evakueringen. En mängd fritids- och fiskebåtar rekvirerades av flottan för att hjälpa till att evakuera soldaterna.

De tre perspektiven blandas i filmen, men följer inte varandra kronologiskt. Det gör att vi får se samma händelser ur flera perspektiv, vilket i sig blir väldigt effektfullt. Men mest effektfullt är krigskaoset. Dunkirk är inspelad i 70mm-format, helt analogt och jag är visserligen kluven till formatet, men här fungerar det. Det enda jag inte gillar är det flimrande som 70mm-formatet dras med, men det är utan tvekan ett format som ger mer liv till bland annat ansikten.

Dunkirk är inte på något sätt en studie i djupa karaktärer. Det är bara handling och inte ens handlingen är särskilt komplicerad. Det som Dunkirk vinner på är ett visuellt berättande av fruktansvärda händelser och allt är väldigt starkt. Skådespelarnas främsta uppgift är att visa skräcken och paniken i att vara trängd, hårt ansatt och svårigheten i att försöka klara av att vara mänsklig i några fruktansvärda situationer där det inte längre finns några fasta punkter att hålla fast vid.

Fakta Dunkirk

Recenserad på: Bio

Blu-ray detaljer (kommande):

Ljud: DTS HD – Master Audio
Bild: 16:9 Widescreen, HD 1080p
Språk: Engelska, Franska
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: Okänt
Regissör: Christopher Nolan

dunkirk
REKLAM. Förboka filmen hos CDON.