Återvinning sparar miljö och pengar

Att återvinning sparar miljö är mer eller mindre vedertaget, även om jag tycker att det finns en hel del att fundera över – vilket jag strax återkommer till. Att återvinning också sparar pengar är en annan fråga väl värd att diskutera. 

Men om vi börjar med att återvinning sparar miljö så är det självklart att återvunna material sparar på miljön. Exempelvis aluminium kräver 95 procent mindre energi att framställa om återvunnen aluminium används. Jag tror dock inte att vinsterna med återvinning beskrivs ur ett helhetsperspektiv. Där jag bor är det cirka två kilometer till närmaste återvinningsstation. Vilket betyder att de flesta i vårt område tar bilen till återvinningsstationen för att återvinna de material de valt att återvinna. Nu har jag ingen aning om hur många hushåll som finns inom en radie av 2-4 kilometer från återvinningsstationen, men ni förstår vad jag menar. X antal hushåll som tar bilen för att återvinna minskar miljövinsten – även om jag tror att den odiskutabelt finns så är den inte lika stor som alla kan tro.

Trots det tycker jag att det är en enorm vinst att återvinna och jag tror att vi i Sverige är bäst i världen. Vi har till och med fått det att bli naturligt på ett sätt som gör att det känns rentav obehagligt att besöka länder där allt slängs i samma behållare. En rundresa i USA ger frossbrytningar vad det gäller slarvet med återvinning. Fast vi ska inte slå oss alltför mycket på bröstet vad det gäller hur vi hanterar sopor. Det räcker att vandra runt i naturen ett par dagar för att bli mörkrädd över hur dåligt uppfostrade en del människor är. Fimpar, ölburkar, flaskor, glasspapper – man kan hitta vad som helst i vår kära natur. Vilket är förbannad skam.

återvinning
Ett jäkla sätt.

Men, nu är det här inte en blogg som ska ägna sig åt att uppfostra folk, här handlar det framför allt om att tjäna eller spara pengar – även om jag mer än gärna slänger en och annan känga till folk som inte har förstånd att ge f-n i att skräpa ner i naturen.

Vad det gäller att spara pengar på att återvinna så finns det en hel del stålar att tjäna. Om vi börjar med kostnaden för sophämtning så är den i många kommuner baserad på vikt och frekvens. Om du är duktig på att återvinna allt som går behöver ditt hushåll kanske bara ha sophämtning var annan eller var tredje vecka. Vikten blir dessutom lägre och du kan använda ett mindre kärl. Det i sig är inte några stora pengar, men alla kronor som man kan spara är viktiga kronor.

LÄS MER: Lär dig sortera soporna rätt

Det går dock att spara ytterligare några kronor på att återvinna genom att använda en kompost. Förutom att du tar hand om ditt matavfall får du riktigt bra jord som är väldigt energirik. Den energirika jorden kan du använda till jordförbättring och att odla. Som jag tidigare skrivit om kan du spara pengar på att odla. Och att köra runt matavfall med sopbil är kanske något av det mest onödiga, även om en del kommuner gärna vill att du har en separat behållare för matavfall eftersom kommunen då kan tjäna pengar på matavfallet.

[sgmb id=”1″]

I en rosa perfekt värld skulle vi inte behöva sopbilar över huvud taget, men där är vi inte ännu. Av allt vi handlar är det trots allt rätt få varor som inte genererar sopor. Men vi kan ta hand om det mesta och återvinna betydligt mer än vad vi redan gör.