Nyttan med amorteringskrav

Privata Affärer rapporterar  om att det amorteringskrav som numera gäller har fått effekt, vilket i sig betyder att risken för svenska hushåll har minskat. Vilket är strålande bra nyheter.

Som jag skrivit om tidigare är det sunt med amorteringar. Bara bankerna tjänar på att ingen amorterar. Men jag tycker samtidigt att det fortfarande amorteras för lite. Varje skuld bör betraktas som att det brinner och att det bara är amortering som kan släcka lågorna. Men det här synsättet delas inte av alla.

Det visas inte minst i den genomsnittliga skuldkvoten som nu ligger på 402 procent. Det vill säga lånen för den genomsnittliga låntagaren är fyra gånger större än den totala disponibla årsinkomsten efter skatt. Observera att vi pratar om genomsnittlig skuldkvot, och jag har ingen aning om hur stor spridningen är.

Att inte driva en hårdare linje för ett ökat amorteringskrav är oerhört kortsiktigt. Visserligen minskar hushållens förmåga att konsumera på kort sikt, men på lång sikt är det betydligt bättre. Återigen, det är bara en bank som tjänar på att folk inte amorterar (ordentligt) på sina bolån. Har du dessutom inga möjligheter att få en högre avkastning på ditt kapital än vad du betalar i boränta bör du absolut inte låta pengarna sitta still på något konto. Som exempel; betalar du 2 procent i bolåneränta men bara får 0,5 procent på ditt sparkonto gör pengarna bättre nytta genom att du amorterar.

En annan anledning som också borde driva på ökade amorteringskrav är att räntan kommer att gå upp. Trenden syns redan i och med att bankerna har börjat höja de långsiktiga räntorna, ett tydligt tecken på att räntan kommer att lämna den historiskt låga nivå den befinner sig på nu. Varje krona du har amorterat på ditt lån är en krona du aldrig behöver betala ränta på igen. Eftersom en hel del banker också vill, vilket är sunt, att du ska kunna klara betydligt högre räntor (mellan 5 och 9 procent) ger det en bild över vilka pengar du kan behöva betala på ditt bolån om räntan går upp. Bara en ynka procents skillnad gör 20 000 om året i höjda räntor om du har 2 miljoner i bolån. Har du kämpat och amorterat ner samma lån till 1 miljon sparar du 10 000. Och en sparad krona är en tjänad krona.

basic income
Picture from Pixabay.com.