Kryptovalutornas påverkan

Något jag försökt sätta mig in i är kryptovalutor och tekniken bakom. Även om det inte är helt lätt så är det betydligt enklare att spekulera kring kryptovalutornas effekt på världens valutor och ekonomiska system. 

Jag ska börja med att villigt erkänna att jag är en amatör vad det gäller ekonomiska teorier, men jag spånar utifrån min begränsade horisont och vill ändå hävda att jag har en rätt okej koll på hur världen fungerar utifrån ett marknadsekonomiskt perspektiv.

En grundläggande förutsättning för att en marknadsekonomi ska fungera är att det finns valutor som på något sätt motsvarar ett värde. Vilket själva ordet valuta faktiskt också betyder; ”vara värd”. Den som följt med ett tag vet vad som händer med en valuta när det aktuella landets ekonomi inte går så bra. Landets valuta minskar i värde gentemot andra valutor.

På samma sätt kan man minska varje enskild valuta-enhets värde genom att helt enkelt trycka upp nya pengar. Eller skapa dem i konstgjorda system, som banker. Det totala värdet bestäms ändå av marknaden och fluktuerar beroende på en mängd olika parametrar och förutsättningar. Men ändå finns det någonstans en tro på att ett lands valuta motsvarar vad landet kan garantera. Men vad händer om det inte finns ett land bakom en valuta, som är fallet med kryptovalutorna?

kryptovalutor

Bitcoin har exempelvis ett uppskattat värde på någonstans strax över 70 miljarder dollar. Vilket är osannolikt högt, men ändå likväl sant. Åtminstone för ögonblicket. Det enda värdet bakom denna enorma summa är den processortid det tagit att räkna fram blockkedjorna. Marknadsvärdet på världens samlade kryptovalutor (över 600 stycken) beräknas vara 140 miljarder dollar. Bitcoin står alltså för hälften av det samlade värdet.

Eftersom jag arbetar med det jag gör funderar jag givetvis också på vad som händer om någon hittar ett kryphål i blockkedjorna och väldigt enkelt och snabbt kan tillverka nya bitcoins, utan att processortiden behövs. Värdet skulle snabbt rasa och kvar blir inget annat än luft. Samma sak kan hända när någon uppfinner en ny alternativ valuta som kan handlas med anonymt över hela världen. Det finns en extrem inbyggd volatilitet i kryptovalutor såväl som andra alternativa valutor.

Ändå har de en enorm påverkan på samtliga av världens ekonomiska system. Länder kommer vilja reglera användandet av bitcoins, inte minst ur ett skatteperspektiv. Om folk börjar handla på allvar med kryptovalutor finns det plötsligt noll insikt från skattmasen.

Eller tänker jag helt fel? Vad tror du?