Har du en drömlista?

Alla drömmer om något. En resa, en ny bil, en ny mobiltelefon, hitta kärleken, bygga ett hus… Oftast är det de kortsiktiga drömmarna vi jobbar hårdast på, som nästa semester eller inköp av ett nytt flugfiskespö. Men hur är det med de långsiktiga drömmarna? 

Drömmen om ekonomiskt oberoende delas av många, men det är förhållandevis få som har en plan för att nå dit och lika få som vet vad det innebär. En miljon, två eller tio? Femtio eller hundra? Eller rentav en miljard?

Och är det verkligen det ekonomiska oberoendet som är den verkliga drömmen, eller är det något annat? Som att göra allt det där man inte hinner när man sliter för brödföda? Eller vad handlar drömmen om?

Oavsett vad just du drömmer om finns det sätt att jobba med drömmarna.

Ett sätt är följande: Sätt dig ner och dröm fritt. Välj en lugn, tyst plats, där du kan sitta riktigt bekvämt. Var utvilad så att du inte somnar. Dröm och dröm stort. Ingenting är omöjligt.

Skriv sedan ner dina drömmar. Bestäm dig för två-tre långsiktiga drömmar som du vill prioritera. Fundera ut när du vill uppnå din dröm. Räkna sedan baklänges och se vad du behöver göra för att uppnå drömmen. Det kanske innebär att du måste försaka en del av de kortsiktiga drömmarna, men ditt mål och din dröm långt där borta är förmodligen viktigare än en mobiltelefon.

Att jobba med en drömlista är ett bra första steg att konkretisera sin framtid och faktiskt förändra den. Det är idag du kan göra någonting åt din framtid och bara om du har en plan kan du lyckas. En sak som framgångsrika människor pratar om att inte göra är att inte följa någon annans drömmar eller mål. Det är lätt hänt, du kanske tror att du vill bli läkare bara för att dina föräldrar har sagt åt dig, men i själva verket är det den där gitarren du sneglat på i skyltfönstret på väg till universitetet som är din riktiga dröm.

Sätter du dig ner och drömmer lite kanske det klarnar.

drömlista