Recension: Blade Runner 2049 (2017)

Blade Runner fick till slut en uppföljare, vilket måste ha varit en av de svåraste utmaningarna för någon att ta sig an. Originalet är inte bara hyllad av science-fiction-fans, och än idag håller den första filmen. 

I Blade Runner 2049 möter vi KD6.3-7 (Ryan Gosling), en Blade Runner som jagar replikanter på ungefär samma sätt som Deckard (Harrison Ford) gjorde i den första filmen. Skillnaden är att KD6.3-7 är en replikant, fast den nya sorten som inte gör annat än att tjäna mänskligheten bäst han kan. Hans lojalitet får han ständigt bevisa genom att testas och det går att räkna ut med lillfingret att KD kommer att fundera över vem han är.

Men i början av den väldigt långa filmen har KD ett fall att undersöka, utan att hitta några lösningar. Han spenderar sin fritid med sin hologramkärlek Joi (Ana de Armas) och bossas runt av chefen Joshi (Robin Wright) i hennes försök att få honom att lösa fallet. Allt i miljöer som är om möjligt ännu dystrare än de i Blade Runner.

Blade Runner 2049

Visuellt är Blade Runner 2049 en fantastiskt snygg film. Och den är mörk och dyster så det förslår. Här finns ännu mindre hopp än i första filmen och även om det inte är Vangelis musik den här gången har Hans Zimmer och Benjamin Wallfisch lyckats mycket bra med filmmusiken. Deckard dyker upp och även om Ford inte är med särskilt mycket är det ändå på något sätt han som lyfter handlingen.

Gosling gör ett bra jobb, men han är inte Ford och kärlekshistorien med hologrammet känns … hm… konstgjord. Men mysteriet och miljöerna gör att Blade Runner 2049 blir riktigt bra. Inte som originalet, men nästan.

Fakta Blade Runner 2049

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.40:1), HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 163
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska 
Releasedatum: 2018-02-19
Originaltitel: Blade Runner 2049
Region: 2 (Europa)
Regissör: Denis Villeneuve
Åldersgräns: 15 år

Fler Filmspanare har sett och recenserat:

Rörliga bilder och tryckta ord

Jojjenito 

Fiffis filmtajm

Fripps filmrevyer

The Nerd Bird

Filmitch

Movies-Noir

Flmr