John Williams bästa filmmusik

Vad vore film utan filmmusik? Vi tar en titt på en av filmhistoriens mest framgångsrika tonsättare av filmmusik – John Williams.

John Williams, som nått den anrika åldern av 83 år och fortfarande ser ut att kunna producera än mer filmmusik, har oscarnominerats hela 49 gånger. Det är kanske framför allt i sitt samarbete med Steven Spielberg som John Williams har blivit så framgångsrik. Spielbergs största framgångar, som E.T. och Indiana Jones, har musik som skapats av Williams.

Av alla filmer han har gjort filmmusik till är det förstås några som står ut mer än andra. Här är Spel och Films topplista över John Williams bästa filmmusik:

John Williams topp fem

5. E.T.
4. Stålmannen
3. Star Wars
2. Jurassic Park
1. Indiana Jones

Filmmusik är någonting som har ändrats en hel del under åren, och det är många – inklusive undertecknad – som tycker att åttiotalet är oslagbart när det gäller bra filmmusik. Ta filmer som Top Gun, Snuten i Hollywood, Tillbaka till framtiden, Karate Kid, Dirty Dancing och du kan säkerligen direkt börja nynna på låtarna. Den gode Williams är i gott sällskap av filmmusikskapare som Kenny Logins och Harold Faltermeyer. Ändå toppar han storfilmerna genom åren och förhoppningsvis kan han producera ett antal klassiker till. Hans musik är minst sagt odödlig.