De bästa filmerna från 1996

Det är bara att konstatera, 1996 var ett fantastiskt bra filmår och jag har nästan enbart valt lättsmälta filmer som får dig att glömma allt en stund och koppla bort hjärnan.

10. The Rock

Har man varit ute på Alcatraz älskar man allt som har med den mytomspunna ön att göra. Men The Rock går att se ändå, lagom mycket action och en halvt och halvt hjärndöd plott som fängslar oss.

9. Jerry Maguire

Inte mycket mer att säga än att visa mig stålarna. Enbart den världsberömda scenen där Cuba Gooding Jr får Tom Cruise att skrika ”show me the money” är värd att se filmen för.

8. Kingpin

Humor på riktigt låg nivå med Woody Harrelson och Randy Quaid i den mest osannolika duon som gett sig ut för att spela bowling. Flera scener från den här filmen lever kvar i mitt sinne, som när Ishmael (Randy Quaid) vaknar upp efter en blöt natt med en väldigt liten tatuering på bröstkorgen, och tycker att den inte var så farlig – tills han vänder sig om och får se en enorm tatutering på ryggen.

7. Mars Attacks

Tim Burton kan göra film, inget snack om saken. När han ger sig på 50-talsbilden av Mars och utomjordingar blir det episkt bra. Jag önskar rentav att jag kunde prata som marsianerna gör i den här filmen.

6. Cable Guy

Tragik och komik utgör ofta en bra blandning. Jim Carrey spelar över som vanligt, men tas ner på mattan av Matthew Broderick. Fick nyligen veta att Ben Stiller regisserat och blev positivt överraskad.

5. Mission Impossible
Mission Impossible

Omöjliga uppdrag triggar förstås Tom Cruise som Nathan Hawke i den första nyinspelningen av den gamla TV-serien. Den första filmen är i mitt tycke fortfarande den bästa, även om Tompa ser likadan ut i de senaste filmerna är handlingen i ettan ändå bäst.

4. Star Trek: First Contact

En av de bästa Star Trek-filmerna i mitt tycke, där borgerna visade hur farliga de kan vara och som vi samtidigt fick se hur rörigt det kan bli när man färdas i tiden.

3. Primal Fear Jag läste boken av William Diehl innan jag såg filmen, vilket på sätt och vis var ett misstag – annars kanske den hade kunnat knipa förstaplats. Men det är en väldigt djupsinnig berättelse med många snygga kast i plotten och inget är vad man tror.

2. Independence Day Ja, den är cheesy. Ja, det är väldigt mycket pro-america och ja, ingen tror på fullt allvar att man kan använda en Mac för att ladda upp ett virus i en främmande stordator. Men trots det är det en riktigt underhållande film och Will Smith fick visa på allvar att han kunde spela något annat än en färsk prins.

1. Scream Någon som såg filmen Scream 1996 och inte hoppade bak i biosoffan? Jag hade ingen aning om vad jag skulle förvänta mig när jag såg den, men jag blev positivt överraskad och med tanke på vilka spår i vår kultur den här filmen har satt kan det bara bli en förstaplacering. Uppföljarna sög, men del ett är fortfarande riktigt bra.

Mina vänner i bloggvärlden har förstås också listat de bästa filmerna från 1996 och här har du deras listor:

Fiffis Filmtajm

Rörliga Bilder och Trycka Ord

Fripps Filmrevyer

Filmitch

Flmr