De bästa filmerna från 2008

2008 var ett fantastiskt filmår med många bra filmer – och här är de filmer vi tycker var bäst:

 

10. Eagle Eye

EagleEye
Övervakningsdebatten startade innan den här filmen, men den gav bränsle till frågan om vi människor vill vara övervakade eller inte. Det är en spännande thriller med ett överraskande slut och jag kan inte annat än att fascineras av de möjligheter till övervakning som filmen målar upp. Definitivt en film värd att se.

 

9. Max Payne

Max Payne
Ibland händer det att spel blir film, även om det för det mesta är filmer som blir till spel. Max Payne började som ett FPS-spel med polisen Max Payne i huvudrollen. Filmen är baserad på det första spelet, där Max kommer hem och hittar sin familj mördad. Max Payne som film fick inte något särskilt bra mottagande, men jag gillar den skarpt. Den är mörk och mer originell än vad man kan tro när man läser de flesta recensioner.

 

8. Yes Man

yes_man
Kan du tänka dig att säga ja till allt, oavsett vad det är? Antagligen inte, och det har Jim Carrey i Yes Man också svårt för. Det blir som vanligt en komedi med högt tempo när han är igång, men det finns ett djupare budskap också. Vad är det värsta som kan hända om du säger ja till allt du tvekar inför att vilja göra? Våga kasta loss, släpp sargen och gör det där du inte vågar…

 

7. The Hurt Locker

THE HURT LOCKER
Om du fick välja vilket yrke du ville, skulle du då vilja vara bombtekniker i Irak? Det är ett yrke som kräver starka nerver i kombination med antingen en dödslängtan eller en brist på förmågan att bli rädd. The Hurt Locker handlar lika mycket om vansinnet i krig som det fruktansvärda i att vi aldrig lär oss. En film med eftertanke och spänning, väl värd sin sjundeplats.

 

6. The Happening

theHappening
Jag har alltid gillat M. Night Shyalamans filmer. De är överraskande, annorlunda och har alltid en känsla av att det finns någonting mer i världen. The Happening var inte en av hans bästa, men klart godkänd och förtjänar en sjätteplats på topplistan över 2008 års bästa filmer.

 

5. Wall-E

Wall-E
En ensam robot som städar i ett berg av sopor gick rakt in i våra hjärtan, trots att han bara var en robot. Wall-E fick sällskap av en kvinnlig robot vid namn Eva och snart utvecklades berättelsen i en helt ny riktning. Animerade filmer har alltsedan Toy Story riktats lika mycket till vuxna som barn och Wall-E kan ses av alla, med väldigt god behållning.

 

4. Valkyria

Valkyria
Tom Cruise lyckas övertyga i rollen som överste Claus von Stauffenberg. Filmen baseras på en verklig händelse där några officerare försökte ta död på Hitler. Andra världskriget har alltid fascinerat mig och det är lätt att fundera över vad som hade hänt om de hade lyckats.

 

3. Taken

taken
Kombinera Luc Besson med Liam Neeson och det går nästan inte att misslyckas. Taken är en thriller med hjärtattackstempo, där Liam Neeson som den pensionerade CIA-agenten försöker hitta sin kidnappade dotter. En och en halv timme går vansinnigt fort.

 

2. The Dark Knight

dark-knight
När Tim Burton gjorde om Batman 1989 förvandlade lyckades han skapa en helt ny bild av Batman. Resultatet var en mycket mörkare historia, något som Christopher Nolan plockade upp med ännu en version i Batman Begins, 2005. berättelse var trovärdig på ett helt nytt sätt. Batman Begins blev en succé och fick en uppföljare i The Dark Knight 2008. Där blev historien ännu mörkare, Heath Ledger gjorde en grym tolkning och Christian Bale är den bästa Batman hittills.
1. Gran Torino

grantorino
Filmen om den gravt rasistiske, grinige krigsveteranen Walt Kowalski är inte bara den bästa filmen från 2008, det är också en av de bästa filmer jag sett. Clint Eastwood gör sig bäst när han är tuff och hård, vilket han minst sagt är men här visar han att han faktiskt har känslor innanför det hårda skalet.

 

Sist, men inte minst måste jag också utnämna årets kalkon:

 

Indiana Jones och kristalldödskallens rike

indy.iv
Jag har alltid älskat filmerna om Indiana Jones och såg väldigt mycket fram emot en fjärde film – men WTF… Det började som en helt OK film och inledningen är grymt bra. Men tack vare slutet blir det bara… töntigt. Det

fungerar inte och Indy IV kommer aldrig i mina ögon betraktas som en äkta Indy.