De bästa filmerna från 2005

Årets första topplista handlar om 2005, där vi glada filmbloggar tillsammans listar vilka filmer vi tyckte var bäst från 2005. Nedan hittar du vad Spel och Film tycker var bäst från 2005. Läs, njut och bli arg eller glad, alla reaktioner är välkomna!

10. Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet
När jag en gång i tiden läste Häxan och lejonet var jag såld från start. Det var en magisk berättelse och lätt att fantisera vidare om. Den tecknade filmen som dök upp någon gång på åttiotalet gjorde ett bra jobb med att visualisera storyn, men riktigt bra blev det först 2005 när den här versionen hade premiär. Tolkningen av C.S Lewis klassiker tog in filmen på min topplista över 2005 års bästa filmer.

narnia1
Är öronen läskigare än att jag inte har någon tröja?

9. The 40 Year Old Virgin
Att en film om en fyrtio år gammal oskuld skulle kunna bli så här bra trodde jag aldrig, men en niondeplats är den klart värd. Steve Carell blev en av mina favoritkomiker efter Bruce Almighty och här befäster han sin plats på komikertopplistan.

Kan någon verkligen tro att den här killen är oskuld?
Kan någon verkligen tro att den här killen är oskuld?

8. Kingdom of Heaven
Eftersom jag alltid varit intresserad av korstågen kan jag inte låta bli att fascineras av filmer som den här. Bra skådespel tillsammans med en miljö som känns som elvahundratalet ger en film som är mer än sevärd.

kingdom-of-heaven
Äntligen rea på hästskor och hjälmar! Först till kvarn…

 

7. Sin City
Ett väldigt annorlunda filmgrepp, en nyanserad story berättad ur tre personers perspektiv blev en filmklassiker. Jag var grymt skeptisk när jag såg trailern, men helt såld efter att ha sett filmen. Frank Millers oerhört välgjorda serier har jag alltid beundrat och med en skådespelarensemble som heter duga (Clive Owen, Mickey Rourke, Jessica Alba, Bruce Willis) blev det toppenbra.

sincity1
Alla hårda killar har ett kryssformat ärr i pannan.

 

6. Serenity
I början av 2005 kände jag mig rätt svältfödd på bra science-fiction. En av årets bättre scifi-rullar var Serenity, som gjorde mig tillfälligt mätt. Bra rymdscener, en episk slutscen och en överraskande story tar hem en sjätteplats på min topplista över 2005 års bästa filmer.

Aningen mer avancerad än Discovery.
Aningen mer avancerad än Discovery.

5. The Skeleton Key
En nyckel som kan öppna alla dörrar vore väl bra att ha? Blanda in lite skräck, mycket amerikanska södern och Kate Hudson och du har en av 2005 års bästa filmer. Femteplaceringen beror framför allt på den grymma stämningen som regissören Iain Softley lyckats bygga upp.

Tänd ett ljus och låt det brinna!
Tänd ett ljus och låt det brinna!

4. Världarnas Krig
Tom Cruise visade redan 2005 att han kunde göra annat än att bara spela actionhjälte. Oerhört bra science-fiction fick vi när de brölande marsianska maskinerna skjuter sina dödsstrålar över mänskligheten. Tompa fick fly hals över huvud och här hjälpte det inte att försöka spela hjälte. Istället var det överlevnad som gällde och ett desperat försök att ta sig an en papparoll han inte verkade vilja ha – till en början.

war of the worlds
Spring eller bli till aska!

 

3. AEon Flux
Grymt underskattad och i mina ögon en av Charlize Therons bättre filmer. Apokalyptisk så det förslår och visuellt väldigt tilltalande. Men det bästa är den underliggande stämningen som får bildupplevelsen att vibrera av återhållen frustration.

Varför är det ingen som klipper det vassa gräset?
Varför är det ingen som klipper det vassa gräset?

2. Batman Begins
Ännu en Batman och vem trodde att det skulle kunna bli så här bra? Christian Bale är en grymt bra skådespelare, trots sina vredesutbrott, och här visar han att han kan tolka allt – till och med en läderlapp. Batman börjar är en filmatisering av den mörke riddaren som är mer trovärdig än någon annan och är nära nog att slå Tim Burtons version.

Din andedräkt luktar verkligen läder!
Din andedräkt luktar verkligen läder!

1. V för Vendetta
Kan det bli någon annan film än V för Vendetta på plats ett för 2005? Natalie Portman och Hugo Weaving gör ett par fantastiska roller i en väldigt dystopisk framtid. Känslan av Fantomen på Operan blandas med upproriskheten som vi såg hos Portman i Leon. En klar vinnare!

Visst blir man glad över att vara anonym?
Visst blir man glad över att vara anonym?

Jag hade också några bubblare på listan, som föll mest på grund av jämförelsen med de andra…

Bubblare: King Kong, Fantastic Four, Bröderna Grimm, Fun with Dick and Jane

 

Här är länkar till fler filmbloggar med 2005-topplistor:

Fiffis Filmtajm

Jojjenito

Rörliga bilder och tryckta ord

Filmitch

Movies-Noir

Fripps Filmrevyer

Flmr

The Nird Bird