Bra för miljön, plånboken och hälsan

Jag har länge följt Mr Money Mustache, en kille som verkligen verkar ha räknat ut vad allt handlar om. Ett av hans bästa tips handlar om att använda muskler framför motorer, och här berättar jag varför jag tycker det är en bra idé. 

När jag i början av nittiotalet tog körkort upptäckte jag en helt ny värld. Det blev helt plötsligt väldigt enkelt att ta sig från ena sidan av stan till den andra. Med körkort kunde jag, framför allt genom att låna en bil, ta mig in till stan på mindre än en halvtimme. Samma sträcka kunde ta en timme med spårvagnar och bussar, och att gå var inte att tänka på. Cykla däremot kunde ta nästan lika lång tid som bilfärden, men det var förstås betydligt jobbigare.

Mr Money Mustache tog redan 2011 upp fördelarna med att använda muskler framför motorer. Även om bruket av en motor är betydligt bekvämare, är det sällan bra för dig. Att köra en mil med en bil kostar en hel del, i form av bensin, avskrivningar, trängselskatt, försäkringar, reparationer, med mera. Att cykla en mil kostar en bråkdel av kostnaden för samma sträcka med bil.

Därmed inte sagt att bilen inte har sin plats i vårt samhälle, men din kropp mår betydligt bättre om du kan cykla, springa eller gå istället för att använda en bil eller ens att åka buss/spårvagn/tunnelbana. Dessutom är det bra för miljön och för plånboken om du använder dina muskler före maskiner.

Av Krm500 – English language Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1589697

Faktum är att vi människor rör oss mindre och mindre. Vi sitter stilla på våra kontor, sitter hemma framför TV-n, tar hissen framför trapporna och går sällan mer än några hundra meter. Det har lett till att ungdomar i Sverige har en ökad risk för diabetes och benskörhet.

Att människan av naturen är lat råder det förmodligen inga tvivel om, men samtidigt är våra kroppar byggda för rörelse. Vi mår bra av att hålla igång och det är som sagt inte bara hälsan du förbättrar genom rörelse. Istället för att ta bilen till återvinningsstationen nästa gång, pröva att promenera eller cykla.

Det går också att öka rörelsen i vardagen genom enkla åtgärder. Gå av en hållplats tidigare och promenera den sista biten. Ta bussen till kontoret och spring hem. Då behöver du inte boka in någon extra träningstid. Eller varför inte lova dig själv att aldrig någonsin åka hiss mer. Din kropp kommer att tacka dig och det är verkligen bra för miljön.