Vårt skrämmande sårbara samhälle

Idag blev stora delar av Göteborg utan vatten, vilket är en skrämmande påminnelse över hur sårbart vårt samhälle är. 

Än så länge finns ingen prognos över hur länge de drabbade Göteborgarna behöver vara utan vatten. Enligt Göteborgs-Posten beror läckan på att man vid ett bygge intill Alelyckans vattenverk har lyckats påla rakt genom en stamledning.

Hur det över huvud taget är möjligt att man kan påla genom en stamledning när man bygger intill ett vattenverk är förstås helt oförklarligt. Som vanligt i Göteborg kommer väl ingen behöva stå till svars, men det är skrämmande dåligt att man inte har bättre koll. En stamledning är trots allt en väldigt viktig del i en infrastruktur som är till för att förse människor med vatten.

Att det dessutom finns så här stora sårbarheter där en enda punkt kan förstöra vattenförsörjningen är inte bara katastrofalt dåligt, det är dessutom någonting som ökar samhällets sårbarhet. Blir det krig kan fienden enkelt försätta stora delar av ett samhälle i kris. Vatten är viktigare än något annat och när någon klantar sig rejält visar det sig hur sårbart allt är.

samhälle

Den här händelsen visar också att vår tilltro till att samhället ska lösa grundläggande tjänster är alltför stor. Trots ett skatteuttag som är bland de största i världen har kommunen inte byggt en infrastruktur som tål skador. Det finns helt enkelt ingen redundans. Risken att avbrottet blir långvarigt är okänd, men chansen får anses stor att det händer snart igen – inte minst med tanke på att den som bygger intill vattenverket inte vet vad de gör.

Att bygga en egen vattenreservoar kanske inte är någon dum idé?

Det bästa när något sådant här händer vore förstås att stat och kommun erkänner sina brister, sparkar folk som pålar utan att veta vad de gör (eller om det nu är någon som inte har uppdaterat kartorna vart stamledningen går) och rättar till felen. Ha inte en eller några få sårbara knutpunkter som drabbar ett helt samhälle om de skadas.