Välj rätt kniv – det är viktigare än du kanske tror

Knivar är en hel vetenskap och rätt kniv är minst sagt svårt att hitta. Man måste helt enkelt pröva sig fram och ett sätt att göra det är att köpa lite olika knivar över tid. Men i huvudsak behöver du en bra, rejäl kniv för att skära upp köttet inför servering.

När du väl skurit upp köttet vill du också ha bra köttknivar till serveringen. Den som äter kommer faktiskt att uppleva köttet som mörare om kniven de använder är vass. Det är förstås viktigare att du är duktig på att grilla rätt och inte torkar ut köttet.

Du kan också behöva en mindre kniv för finlir, som att plocka bort hinnan från kamben. Att ha en ordentlig filékniv gör det enklare att putsa oxfilé eller fläskfilé, men en bra allroundkniv kan lösa det mesta. Det viktigaste är att den är både vass och säker, samt att det går att slipa den många gånger utan att den blir sämre.

LÄS MER: Testfakta om Så väljer du rätt kniv

Många brukar anse att japanska knivar är de bästa, åtminstone vad det gäller skärpan. De kan vara ömtåligare eftersom eggen är tunnare, även om de japanska knivarna har hårdare stål än många andra.

En bra kniv kostar lite mer, men är betydligt mer användbar eftersom den inte tappar skärpan lika fort och dessutom går att slipa många gånger. Det går mycket lättare att putsa filéer eller tranchera det du grillat med en bra kniv.

 

TIPS: Victorinox Santoku

REKLAM Köp Victorinox Santoku på CDON.
Cirkapris 549 SEK