Vad får du för en miljon?

Att försöka bli ekonomiskt oberoende kräver insikter. En insikt är hur stort målet är, en annan hur svårt det är att nå dit och en tredje är insikten om dig själv. Klarar du dig att ta dig till målet på den tid du vill? 

En miljon svenska kronor är förstås mycket pengar, men tyvärr räcker inte en miljon särskilt långt. En miljon är bara första steget och en första tröskel som är svår att nå för de allra flesta som inte ärvt sina pengar, vunnit på lotto eller slagits av en snilleblixt som det går att tjäna pengar på.

Når du första miljonen är det en väldigt bra språngbräda för att ta dig vidare. Men hur mycket får du för en miljon om du skulle bestämma dig för att stanna där?

Tja, du kan ta ut en månadslön på 20 000 i 50 månader, vilket är detsamma som lite mer än fyra år. Vill du leva på dina pengar och inte räknar med någon tillväxt behöver du således mer än en miljon. Räkna dessutom med att vi lever längre än någonsin. Är du 30 år idag kan du förmodligen, rent statistiskt, räkna med att leva till du blir 90. Skulle du ta ut 20 K i månaden resten av ditt liv behöver du 14,4 miljoner.

miljon

Vilket är långt ifrån hela sanningen, eftersom du med 14 miljoner kan få en rejäl utdelning per år om du har sätter stålarna i utdelningsaktier. Jag har skrivit om guldhönorna tidigare och gör du så behöver du betydligt mindre pengar. Det går att få en utdelning på 240 000 om året med runt 5 000 000. Har du 10 MSEK kan du nå en halv miljon i utdelning per år. Och det är förstås inte fy skam.

Men likväl är det bra att förstå hur svårt det är att nå en miljon, och hur mycket svårare det är att ta dig till 5 MSEK. Men det går, och beroende på hur lång tid du har tänkt att ta på dig så är det bara att dela upp beloppet du vill uppnå på antalet år och se vad du behöver få ihop per år.