Recension: Smurfarna: Den försvunna byn (2017)

En ny historia om smurfarna, med det spännande budskapet om att de var aldrig ensamma. Den försvunna byn är en helanimerad film, till skillnad från de två senaste smurf-filmerna. Frågan är om det är till det bättre eller det sämre? 

Jag har alltid gillat smurfarna. Som barn plöjde jag mig igenom seriealbumen av den belgiska tecknaren Peyo och tyckte att de var fantastiskt bra. Jag gillade aldrig riktigt The Smurfs från 2011 eller uppföljaren, där animerade smurfarna blandades med riktiga skådespelare. Det blev inte i närheten av så magiskt som de gamla seriealbumen.

smurfarna
Smurfette (Demi Lovato), Brainy (Danny Pudi), Hefty (Joe Manganiello) and Clumsy (Jack McBrayer) in Columbia Pictures and Sony Pictures Animation’s SMURFS: THE LOST VILLAGE.

Därför var det rätt kul att se smurfarna i en helanimerad film, som börjar ganska bra med att Smurfan förföljer en mystisk figur in i den förbjudna skogen. Finns det andra smurfar? Och vad är Smurfans egentliga egenskap? Hennes enda egenskap, i jämförelse med de andra, har ju varit att bara vara Smurfan. Naturligtvis finns Gargamel med i bilden, och Gammelsmurfen bidrar som alltid med sin evinnerligt goda visdom. Det finns en del nyheter, som jag inte ska avslöja, och på det hela taget är det ett rätt okej äventyr som faktiskt tar tillbaka smurfarna till de gamla albumens tid.

Samtidigt är det väldigt förutsägbart, lite tjatigt, och det finns väldigt lite humor för de vuxna som sitter med barnen och ser på filmen. Men trots allt är det smurfarna och filmen lämnar mig med en lagom småmysig känsla av att fått återuppleva en liten del av min barndoms smurfande.

Fakta Smurfarna: Den försvunna byn

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1, Dolby Digital 5.1 Swedish
Bild: Widescreen (1.85:1), HD 1080p
Språk: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Längd (min): 90
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2017-08-21
Originaltitel: Smurfs: The Lost Village
Regissör: Kelly Asbury
Åldersgräns: 7 år
Inspelningsår: 2017