Tre tips för en perfekt entrecôte

En entrecôte är en perfekt köttbit att grilla. Med en ordentlig mängd insprängt fett blir entrecôten som gjord för att grillas. Oavsett om du så grillar den helt genomstekt eller om du föredrar en köttbit som bara nuddat gallret så är det svårt att misslyckas med den här delen av en ko (eller tjur).

Det bästa du kan göra när det gäller entrecôte är att inte komplicera måltiden. En bit kött, en grönsallad och eventuellt en bit halloumi. Resultatet blir perfekt, särskilt om du satsar på medium eller eventuellt medium-rare.

perfekt

Att grilla en köttbit, oavsett vad det är du grillar, till någonstans mellan medium och medium-rare kräver egentligen bara övning. Du behöver veta hur långt tid det i praktiken tar att nå medium. Det finns många faktorer som påverkar stekgraden. Tid, hur mycket kol/briketter du använder och utomhustemperaturen. Man ska absolut inte underskatta utomhustemperaturen. Det är en enorm skillnad att grilla i femton plus mot femton minus. Låga temperaturer kräver definitivt mer kol och briketter.

Entrecôte har förstås fördelen att det är en köttbit som utan tvekan kan grillas även well done, utan att för den sakens skull tappa smak eller mörhet. Entrecôten kan grillas till vilken stekgrad som helst och ändå smaka perfekt. Den vinner förstås på medium till medium-rare, men även när den är välgrillad behåller den sin saftiga smak. Visserligen innehåller entrecôte en hel del insprängt fett och en del senor/hinnor, men större delen av den här köttbiten blir riktigt bra när du grillar den.

Att äta en ordentlig sallad till den här sortens köttbit är helt perfekt. Tomat, gurka, bladsallad av valfri sort är allt du behöver för att fullända måltiden. Har du bara kryddat köttbiten rätt, helst med mycket peppar, behöver du inte ha någon sås. Möjligtvis kan du komplettera med lite flingsalt som du saltar snittytorna med om du känner att köttbiten inte smakar tillräckligt.

Så, för att summera, tre tips för att du ska få en perfekt entrecôte:

  1. Grilla medium. Även om det går att grilla en entrecôte till well done och ändå få en saftig köttbit så blir entrecôten som bäst när den grillas medium till medium-rare.
  2. Salta och peppra. Du behöver ingenting annat än salt och peppar för att din entrecôte ska smaka perfekt.
  3. En sallad är allt du behöver som tillbehör. Även om det kan vara frestande att ha en potatisgratäng eller hasselbackspotatis som tillbehör kan du med fördel satsa på köttbiten. Låt en rejäl bit entrecôte tala för sig själv.