Test av Favorit och fyllda paprikor

Det här inlägget innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Jag fick en fråga om att testa det kroatiska lagerölet Favorit. Favorit är en ljus lager med en alkoholhalt på fem procent. Favorit tillverkas av Istarska Pivovara och säljs som all annan öl i Sverige genom Systembolaget.

För att testa Favorit bestämde jag mig för att grilla fyllda paprikor. Paprikorna fylldes med en köttfärsblandning bestående av nötfärs, pressad vitlök, salsa och halloumi. Till dessa fina paprikor serverade vi idag oliver, hummus, majs och bakad potatis. Lite meze, lite medelhav, lite Kroatien och lite känsla av att den mörka norden kan bli lite ljusare.

fyllda paprikor

Som synes använde vi två olika sorters paprikor. Spetspaprika och vanlig klock-paprika. Båda fylldes till bristningsgränsen med köttfärsblandningen och grillades sedan indirekt, cirka 50 minuter. Samtidigt grillades ett par bakpotatisar, väl insvepta i folie. Resultatet blev en väldigt god grill.

Favorit fungerade väldigt väl som grillöl. Detta ljusa öl som är relativt sött, men också har en tydlig smak av bröd, fungerar mycket bra som grillöl. Även om det idag regnade, var runt sju grader, och mörkret föll redan vid femtiden, lyckades ölet förgylla grillen.

En öl som ska avnjutas till grillen behöver i nio fall av tio vara väldigt ljus. Annars blir det väldigt fel. Favorit är både ljus och smakrik, och passade perfekt. Ett mycket gott betyg med andra ord till en ny favorit.