Recension: The Mummy (2017)

Trots att det är tusentals år sedan mumierna blev… hm… mumier så fortsätter de att komma tillbaka. Om och om igen, inte minst i filmväg. The Mummy är den senaste mumiefilmen och frågan är om det gamla konceptet lyckats skaka av sig dammet. 

Jag ska villigt erkänna att jag gillade The Mummy från 1999 med Brendan Fraser i huvudrollen. Därefter gick det utför rejält med ett par uppföljare. Att starta om koncept verkar vara det enda som Hollywood ägnar sig åt nu för tiden, men å andra sidan kan det ju lyckas. Ibland.

The Mummy med Tom Cruise i huvudrollen gör åtminstone en sak annorlunda. Mumien är en kvinna vid namn Ahmanet (Sofia Boutella). Eller kvinna och kvinna, det beror ju hur man ser på det. Hon lierar sig med dödsguden Set och blir tatuerad på köpet innan hon ger sig på att mörda sin man, varpå vakterna fångar in henne och dömer henne till att mumifieras levande. Ett par tusen år senare råkar skattsökaren, eller egentligen är han en lycksökare, Nick Morton (Tom Cruise) hitta en egyptisk grav…

The Mummy

Sedan blir det åka av. Det är inget större fel på actionscenerna i The Mummy ala 2017 års version. Action, explosioner, en alltid lika uppjagad Tom Cruise och en salig blandning av egyptisk mytologi samsas med en supertorr Henry Jekyll (Russell Crowe). Naturligtvis har Tompa en kvinna att spela mot i form av Annabelle Wallis som spelar arkeologen Jennifer Halsey. Och givetvis ska de vara ovänner, bara för att finna varandra i kampen mot mumien. Inget nytt där.

Och i slutänden är det egentligen inget nytt alls. Att låta huvudskurken vara en kvinna i form av en mumien kan inte heller anses vara särskilt banbrytande och jag fattar faktiskt inte varför det nödvändigtvis skulle spelas in en ny version av mumien. Men jag är helt övertygad om att det inte var den sista versionen.

Slutligen finns det dock ett par saker som är rätt okej. Ser man The Mummy som en actionfilm utan att ha sett någon annan mumiefilm så kan den väl i bästa fall anses som medioker, eller okej. Dessutom är den kortare än två timmar och även om en timme och femtio minuter är en halvtimme för mycket så går det ändå inte alltför mycket tid.

Fakta The Mummy

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (2.40:1), HD 1080p
Längd (min): 110
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Releasedatum: 2017-10-23
Originaltitel: The Mummy
Regissör: Alex Kurtzman
Åldersgräns: 15 år