Starka kvinnor som tar över vita duken

De kom, de sågs och de segrade. Genom åren har det varit många kvinnor på vita duken som imponerat stort. Här är några kvinnliga karaktärer som alla lyfter sina filmer till en helt ny nivå. Det är alla deras insatser som förblir oförglömliga!

Changeling: En stark mammas historia
Changeling från 2008 av Clint Eastwood berättar om en ensamstående mamma, Christine Collins, vars son försvinner spårlöst. Kort därpå dyker en pojke i samma ålder upp och utger sig för att vara hennes son. Collins märker direkt att något inte är som det ska, den jämngamla pojken är inte hennes son. Vem är det och vad har hänt med hennes riktiga son?
changeling
Det här är ett hjärtskärande porträtt av en stark mammas kamp. Det är en modig och envis huvudkaraktär som vi möter.

Hungerspelen: Osjälvisk hjälte
Hunger Games är en framtidsdystopi om ett samhälle som består av tretton olika distrikt. Varje år hålls ett hungerspel, där ungdomar tävlar och det är ett spel som gäller liv och död. När Katniss Everdeens lillasyster blir uttagen ställer Katniss upp som frivillig i hennes ställe. Med sitt mod och styrka lyckas hon överlista motståndarna. Trots många yttre påfrestningar så står Katniss fast vid det hon anser är rätt och blir på så sätt även en förebild.

Järnladyn: Kvinna som är starkare än stål.  
Meryl Streep tar sig an rollen som den konservativa brittiska premiärministern Margaret Thatcher, detta med bravur. Här får vi se Thatchers livshistoria på film. Hur hon utmanar alla genom att ta plats i en mansdominerad miljö. Det är en minst sagt stark skildring av en omtalad kvinna.

Juno: Ung som fattar stora beslut
Vem har sagt att det är lätt att vara ung? Juno är en varm och underhållande film från 2007. Kort och gott handlar filmen om tjejen Juno, 16 år som blir gravid. Tankar på en eventuell abort kommer farandes men hon bestämmer sig sedan för att adoptera bort barnet. Vi får följa jakten på de perfekta föräldrarna. något som är lättare sagt än gjort. Du skrattar och du gråter, ibland både och samtidigt. Sevärd film! Ellen Page är klockren i rollen som den smått sarkastiska Juno.

juno

The danish girl: Alicia Vikander stjäl rampljuset
The danish girl är filmen som gav Alicia Vikander en Oscar. Vikander gör här en fantastisk insats. Vi ser henne som Gerda, fru till Lili Elbe som var bland de första personerna som genomförde en könskorrigering. Det blir en minst sagt omtumlande resa för Gerda, ledsamhet varvas med förvirring i takt med hennes partners stora livsförändring. Det här är en helt klart sevärd film!

Män som hatar kvinnor: Ikonisk karaktär som är ”on fire”
Ingen kan väl ha missat Millennium-serien som är skriven av Stieg Larsson? Män som hatar kvinnor är baserad på den första boken och vi träffar datorhackern Lisbeth Salander, spelad av Noomi Rapace. Hon är våldsam och söker hämnd. Det är en karaktär som har blivit en svensk världskändis.