Spara kvittot

Det här är ett av de allra bästa tips jag kan ge dig. Det är dessutom busenkelt och kan spara dig mängder av pengar. Det handlar helt enkelt om att spara dina kvitton. 

Saker och ting görs inte för att hålla. Eller snarare, de görs för att hålla så nära garantitiden som möjligt. Jag vet att det är att generalisera, men det stämmer till stor del och för många människor verkar det som världens mest självklara sak att inte ifrågasätta samtidigt som många utan vidare frågor köper något nytt. Att reparera sina saker är det få som gör och förutom att det inte är särskilt hållbart är det också ett slöseri med pengar.

Men från och med nu ska du, om du inte redan gör det, börja tänka så här. Allt du köper ska du köpa en gång – om det är möjligt. Kan du få din gräsklippare att hålla i hundra år så behöver du bara köpa en gräsklippare. Förmodligen lyckas du inte med det, men om du kan få den att hålla tio år istället för fem har du i alla fall halverat antalet gräsklippare du behöver köpa. Se därför till att spara kvittot på allt du köper, oavsett om det är en locktång eller en motorsåg. Går den sönder innan garantitiden ber du helt enkelt om att få den reparerad gratis eller utbytt.

[sgmb id=”1″]

Se dessutom till att inte bara spara kvittona i en hög. Sätt in dem i en pärm med ett register så att du enkelt hittar rätt kvitto. Skriv också datum när du köpte prylen i registret, följt av tiden som garantin går ut. Ibland har prylar längre garantier, som Webers fantastiska tioårsgaranti på emaljen, och då är det bra att ha koll på det efter nio och ett halvt år. Varje pryl du köpt som du inte behöver byta ut eller reparera för egna pengar har du sparat pengar på.

Försök också när vi ändå håller på att motstå den där impulsen att köpa en ny grill, eller vad det nu är, bara för att du vill ha en ny grill. Den gamla har tjänat dig väl, kommer fortsätta tjäna dig väl om du tar hand om den och du behöver ingen ny. Om det nu inte är så att du har en för liten grill, men det är en annan fråga.