Spara både energi och pengar

Det finns många sätt att dra ned på dina månatliga kostnader. Att byta ut bilen mot cykel eller kollektivtrafik är ett. Att vara klimatsmart och begränsa din energiförbrukning är ett annat.

Genom att minimera din energianvändning kommer du inte bara att få mer pengar över att lägga undan – du bidrar dessutom till en hållbar framtid.

Ett av de absolut enklaste knepen är att helt enkelt sänka inomhustemperaturen. En engradig sänkning av temperaturen innebär att din energiförbrukning sjunker med hela 5 %.

Ett annat superenkelt knep är att byta ut tätningslister vid dörrar och fönster. Gamla lister som gjort sitt för länge sedan låter kall luft komma in, vilket i sin tur bidrar till en förhöjd värmekostnad. Detta kan snabbt bli stora summor, inte minst under vinterhalvåret.

Om du inte redan har gjort det är det även rekommenderat att du byter ut dina gamla glödlampor till nyare och effektivare belysning. På exempelvis Lampornu.se kan du köpa billiga LED-lampor och annan typ av lågenergibelysning. Kom också alltid ihåg att släcka ljuset när du lämnar ett rum.

Andra tips som kan vara bra att komma ihåg är att ställa in kylen på rätt temperatur (5 + för kylen och 18 – för frysen), tvätta dina kläder i 40 grader, använda diskmaskin, samt koka upp vatten i en vattenkokare.

Genom att leva energisnålare bidrar du till en bättre framtid samtidigt om du sparar pengar. Låter som en ganska bra deal, eller hur?