Fem anledningar till att just du slösar bort dina pengar

Känner du att du spenderar mer pengar än vad du borde? Är du den som slösar bort dina pengar utan att ha en aning om vart de tog vägen? Här får du mina fem tips på varför det är så. 

Ingen budget

Det enklaste och som du säkert hört tusen gånger är att du inte har en budget. Människor utan budget eller kassabok brukar inte ha koll på vart pengarna tar vägen. Börja upprätta en sådan. Tink kan vara ett sätt.

Inget tålamod

Tålamod är en dygd, särskilt när det gäller att köpa någonting. Måste du ha det du vill köpa just nu, eller kan du vänta på en rea? Eller är det en bra idé att spara ihop mer pengar först, för att ha en buffert?

Ingen planering

Du har inte planerat ditt liv, dina inköp eller dina kostnader. Det har att göra med att ha en budget, men om du inte planerar och försöker kombinera ett bra tålamod med din plan kommer du att köpa mer än du behöver. Sätt mål för livet och bryt ner dem i mindre mål.

Ingen motivation

Du är inte tillräckligt motiverad, vilket leder till att du bara ser kortsiktiga vinster med allt du gör. Fundera på vad du vill med ditt liv, se över allt du lägger pengar på och prioritera bort det där du egentligen inte behöver, eller som du faktiskt kan skjuta på framtiden.

Du är olycklig

Ja, det kan mycket väl vara den största anledningen till att dina pengar bara försvinner. Att köpa någonting stimulerar hjärnans belöningssystem, men det är en väldigt kortvarig effekt som i slutänden inte ger dig någonting er än en tom plånbok. Ta reda på varför du är olycklig och jobba med det, istället för att köpa dig kortvariga kickar. Du kommer att må mycket bättre om du löser grundproblemen.