Sikta inte på en miljon

Har du siktet inställt på att bli ekonomiskt oberoende? I så fall är chansen stor att du siktar helt fel. 

Jag gick nyligen över några av de ekonomibloggar jag snubblat över under tiden jag bloggat på Moneycowboy och fann att väldigt många siktar på att bli ekonomiskt oberoende. Många av alla dessa bloggar har som gemensamt, med några få undantag, att de siktar på alldeles för lite. Som en miljon. Till att börja med, skriver de. Som ett delmål. Vilket också i några fall kan vara 250 000 eller en halv miljon.

Allt är fel om du vill bli ekonomiskt oberoende.

Du ska givetvis sikta på sitt slutmål – och dessutom vara fullständigt klar över vad det är. Annars blir din kamp mot ekorrhjulet, mot stagnation och entropi eller vad det nu må vara, ingenting annat än ett strävande.

spartips

Vad menar jag då med det här?

Tänk på Columbus. Han siktade på Indien och upptäckte en helt ny kontinent. Hade han bara haft siktet på Kanarieöarna hade han inte kommit så långt. Samma sak med JFK. Det är ingen idé att sikta på omloppsbana när det är till månen man vill. Det är ett viktigt delmål, ja, men om du är seriös med din resa måste du ha siktet inställt rätt. Det tjänar ingenting till att sänka sina ambitioner. Det gamla uttrycket att sikta mot stjärnorna så når du trädtopparna stämmer väldigt väl. Sikta inte på en miljon, sikta på tio. Eller tjugo, eller vad det nu är du vill uppnå.

Sedan måste du förstås bestämma dig för vad ditt mål är. 25 gånger din årliga kostnad är ett bra mått. För många är det 6 000 000, om nu skulderna är avbetalda. Men om du bara siktar på 600 000 kommer det att ta lång tid.

Givetvis är det viktigt att staka ut en väg, se delmålen och fira varje delmål. Se dessutom till att ta reda på när du vill nå målet. Är det orealistiskt? Tja, det är en bedömningsfråga men om du inte tror att du kan nå ditt mål kanske du ska göra något annat.

Plantera potatis kanske eller odla chili.