Så når du dina mål

Har du ett mål att bli ekonomiskt oberoende? Eller ett mål att gå ner i vikt? Oavsett vilket finns det många sätt att nå sina mål. Jag vill gärna berätta om hur jag ser på mål och ge dig några konkreta tips. 

Till att börja med, inse dina begränsningar. Inte vad det gäller vad du kan uppnå, utan hur mycket du kan hålla på med samtidigt. Om du har tio mål du ägnar dig åt på samma gång kommer du att få mycket svårare att nå något av dem. Börja därför prioritera. Vad är viktigast för dig? Fundera sedan också över vad som är långsiktiga och kortsiktiga mål. Du måste bestämma dig om det långsiktiga målet är viktigare än de kortsiktiga, och fokusera på rätt mål.

Därefter bör du formulera ditt mål enligt SMART-metoden. Det finns olika åsikter om vad bokstäverna står för, men jag brukar använda Specifikt, Mätbart, Aktiverande, Tidsbestämt och Realistiskt. A brukar också användas för Accepterat, vilket jag också köper. Du måste acceptera det du vill uppnå och verkligen vilja göra det.

Tar vi målet med ekonomiskt oberoende verkar det vara många som har det som mål, men långt ifrån alla har bestämt sig (specificerat) för vad ekonomiskt oberoende innebär. Är det fem eller tio miljoner. Var bestämd och bestäm dig!

Mätbart är enklare vad det gäller det här exemplet, men det gäller ändå att fundera över det. Ska mätandet inkludera värde på nuvarande boende, som exempel. Eller vill du bara inkludera dina aktier och strunta i alla andra tillgångar. Oavsett vad du bestämmer dig för så är det du som bestämmer, det viktiga är att du vet vad du mäter.

LÄS MER: 28 tips som gör dig mer framgångsrik (Driva-eget.se)

Aktiverande ska hjälpa dig att bli engagerad. Då kan målet målas upp med en visuell bild och gör att du kan hålla motivationen uppe. Använder du Accepterat istället så behöver du bara bestämma dig – men glöm inte att du faktiskt ska acceptera. Inte bara tro att du vill det här.

Realistiskt… Tja, det här är svårare. Väldigt individuellt förstås, men samtidigt som jag kan tycka att det är bättre att satsa på en miljon än 100, så är jag också rätt övertygad om att den som tänker stort lyckas lättare än den som nöjer sig med litet. Alla mål kan förstås brytas ner i mindre delmål.

Tidsbestämt. Bestäm dig för när du ska vara klar och koppla det gärna till Realistiskt. Men sätt en deadline, för utan en deadline kan du inte lyckas.

Nästa steg är nämligen att tända stubinen. Nu är du igång och vill nå ditt mål, då är det bara att springa. Dela upp din deadline i mindre delar (10 miljoner om tio år blir en miljon om året) och ge dig tusan på att nå varje delmål. Misslyckas du så ge inte upp, men var beredd på att omformulera målet.

Det svåraste med att nå sina mål är att vara konsekvent och hålla motivationen uppe. Sedan ska man också alltid förstå varför man vill uppnå något, då blir det bra mycket lättare att hålla motivationen uppe.