Recension: Where to invade next? (2015)

Med Where to invade next är Michael Moore tillbaka med en lika provocerande dokumentär som alltid. Spel och Film recenserar en dokumentär som ställer några riktigt viktiga frågor på sin spets. 

Michael Moores film Bowling for Columbine Oscarbelönades för bästa dokumentärfilm 2003, och han har gjort ett antal dokumentärer genom åren. Han har blivit känd och erkänd för sitt raka sätt att ifrågasätta, ofta med humoristisk ironi. Detsamma gäller Where to invade next, där han inleder filmen med att prata om hur många krig USA har förlorat sedan Andra världskriget. Frågan om vart man ska invadera nästa gång hålls vid liv genom hela dokumentären, men Moore ser istället till att själva invadera ett antal länder.

Fast han gör det inte med vapen, istället invaderar han för att stjäla några goda idéer. Som att betala lite mer skatt, lägga mindre pengar på vapen och skapa lite välfärd. Det kanske mest intressanta inslaget i dokumentären är när Moore besöker Norge och diskuterar fängelsesystemet. Han är som vanligt kritisk till hur det fungerar i USA och gör en väldigt bra jämförelse med återfallsförbrytare i USA och Norge. Kan vi hantera våra brottslingar bättre och få dem att bli bättre människor när de kommer ut från fängelset än när de kom in kan många av samhällets problem lösas.

where to invade next.1

Moores resa till de länder han besöker (Italien, Slovenien, Island, Frankrike, Tunisien, Norge, Finland, Tyskland och Portugal, om jag nu inte glömt något land) gör att han kan plocka de bästa godbitarna. Som lagstadgad semester, föräldraledighet, allmän sjukvård, gratis utbildning, sexundervisning och en hel del till. Det är bra tankar och eftersom Where to invade next mest är en känga till amerikanska politiker kanske jag kan bortse från att han bara tar upp det som är bra. Men det blir lite väl vinklat. I Italien har man väldigt mycket semester, men det är också så att Italien kan stå näst på tur vad det gäller skuldkrisens utbredning i södra Europa. Grekland kanske bara för en lätt försmak på problemen som kan följa om Italien inte längre kan betala sina skulder.

Och just skuld saknar jag i hela dokumentären. Moore borde ha fokuserat lite mer på hur skulder och inflationen i USA ställer till det allt mer. Det är krigsapparaten som äter stora delar av det skenande skuldberget.

Likväl är det en väldigt tänkvärd dokumentär, som alltid när det gäller Moore. Where to invade next ger många bra tankar och är väl sevärd.