Porträttet: Winona Ryder

Winona Ryder, som är aktuell i TV-serien Stranger Things, är ingalunda någon amatörskådespelare. Men vem är hon och vad har hon gjort förutom Stranger Things? Vi ger dig ett aktuellt porträtt av Winona Ryder. 

Winona Ryder heter egentligen Winona Horowitz. Hon fick sitt förnamn eftersom hon råkade födas i den lilla orten Winona i Minnesota, där hennes familj inte stannade någon längre stund. De levde ett kringresande liv i ett kollektiv. Femton år gammal, 1986, fick Winona sin första roll som Rina i filmen Lucas, efter att hon varit intresserad av teater en längre tid. Därefter lossnade hennes skådespelarkarriär och nästa framgång kom med Tim Burtons Beetlejuice. I Beetlejuice har hon en ledande roll och spelar mot Michael Keaton. Tim Burton verkar ha gillat Winona, eftersom hon fick spela mot Johnny Depp i Edward Scissorhands. Det var också där hon enligt alla rykten blev tillsammans med Johnny Depp, ett förhållande som varade i lite mer än tre år.

Och fler filmer skulle det bli. Häxor, läxor och dödliga lektioner, Roxy, Kärleksfeber, Bram Stokers Dracula, Oskuldens tid, Andarnas hus, Hur man gör ett amerikanskt lapptäcke och Alien Återuppstår är bara några av alla de filmer hon har medverkat i. Men 2001 hände något. Hon greps för snatteri och fick ta en ordentlig timeout. Hon har i intervjuer kring Stranger Things sagt att hon var utbränd, led av depression och ängslighet, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på det höga arbetstempo hon verkar ha haft.

Som Joyce Byers i Stranger Things är hon dock tillbaka, starkare än någonsin och gör en fantastisk roll. Även om hon har gjort flera filmer under 2000-talet är det verkligen som Joyce Byers hon har återvänt på riktigt.

Winona_Ryder