Recension: The Walking Dead – Säsong 7 (2016)

De vandrade döda är tillbaka i en sjunde säsong. The Walking Dead Säsong 7 tar oss med till en värld där zombier inte är det värsta du kan råka ut för. 

Jag gillade verkligen den första säsongen av The Walking Dead. Action, full fart, en apokalyptisk känsla som hette duga och rätt intressanta karaktärer. Även om det gjordes några riktigt korkade beslut (vem tältar på marken i en värld där odöda ränner runt) så gick det både att känna empati för karaktärerna och avsky men också sorg för de levande döda. Sex säsonger senare är det dags för säsong sju, där vår hjälte Rick Grimes (Andrew Lincoln) återigen kämpar. Den här gången lika mycket, om inte mer, mot överlevarna såväl som de odöda.

Det intressanta med säsong sju, och jag ska göra allt jag kan för att inte avslöja något (vitalt i alla fall) om vad som händer, är framför allt Negan (Jeffrey Dean Morgan). Att världen efter katastrofen har blivit en slags feodal värld är kanske inte förvånande med tanke på hur vi människor beter oss. Negan dök upp redan i förra säsongen, och redan då förstod vi att den här killen var inte att leka med. Den resan fortsätter i säsong sju.

Rätt snart blir det en kamp mellan de olika grupper som finns, där Alexandria står mot The Saviours och Negan är en despot som håller folk i schack med våld. Och våld blir det, lite för mycket – åtminstone inledningsvis – men säsong sju lyckas trots allt ändå hålla intresset igång genom alla sexton avsnitt. Det beror till väldigt stor del på Negan och Jeffrey Dean Morgans fantastiska tolkning av despoten. Det finns mycket att säga om många andra karaktärer, men det är få som står ut så mycket som Negan. Möjligtvis med undantag av Kung Ezekiel (Khary Payton), en före detta chef för en djurpark. De olika falangerna som har sina egna agendor driver förstås handlingen framåt, men återigen är det Negan som står för utvecklingen av berättelsen.

walking dead
Photo Credit: Gene Page/AMC

Jag är rätt kluven inför säsong sju, trots att jag tycker att den utvecklas bra. Men det var zombierna som lockade mig att se serien från början och jag trodde efter den katastrofala säsong två att utvecklingen skulle hitta tillbaka till hur bra säsong ett var. Säsong tre var på väg i rätt riktning, men sedan har det gått både upp och ner. Det är i och för sig mycket som är bra med säsong sju, men det känns ändå som att serien trampar vatten. Det blir ett betyg strax över medel och om det inte ska hamna under för säsong åtta måste serien tillbaka till rötterna.

Fakta The Walking Dead Säsong 7

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 7.1
Bild: Widescreen (1.78:1), HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 797
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2017-09-25
Åldersgräns: 15 år