Recension: The Dark Tower (2017)

Stephen Kings fantastiska bokserie The Dark Tower har blivit film. Men hur väl går det att klämma in sju böcker på 1 timme och 35 minuter?

Revolvermannen Roland (Idris Elba) är en sorts riddare och lever i en värld som har gått vidare. Samtidigt lever Jake (Tom Taylor) i vår värld, där alla – inklusive hans mamma Laurie (Katheryn Winnick) – verkar tro att han är svårt traumatiserad efter hans pappas död. Men han har syner av Rolands värld och varelserna som lever där – inte minst Mannen i Svart (Matthew McConaughey).

Det finns så mycket mer att säga om handlingen i The Dark Tower, inte minst om Rolands värld och resorna mellan den och vår. Det är trots allt imponerande att Nikolaj Arcel lyckats skapa en förståelig och rätt fängslande version av The Dark Tower, som till stor del innehåller grunderna från böckerna.

dark tower

Samtidigt finns det så mycket som saknas, och förutom Rolands andra två följeslagare, saknar jag väldigt mycket sökande efter Tornet. Strålens väg leder till tornet, men det är i princip noll fokus på det i filmen. Istället handlar filmen (affiliate) mycket mer om Rolands jakt på mannen i svart, vilket i sig är en del av böckerna också.

Vilket gör att jag är lite kluven. Som standalone-film står sig The Dark Tower rätt bra. Det är en skön känsla i filmen, Idris Elba spelar grymt bra som sliten, sargad revolverman, och Tom Taylor är klockren som Jake. McConaughey tycker jag fungerar så där, han har en tendens att spela över och är inte särskilt skrämmande.

Men i skenet av böckerna faller filmen platt. Känslan av katastrof, sökandet, följeslagarnas starka band, alla underliga varelser och all gammal teknik – allt det där saknas och filmen är nästan en skymf mot böckerna. Det är samma sak som att försöka klämma in Sagan om Ringen på en nyhetssammanfattning sent på kvällen.

Trots det blir det ändå ett okej betyg, men jag saknar ungefär nio timmar film till. När kommer resten i en reboot?

Fler Filmspanare har spanat in The Dark Tower:

Fiffis Filmtajm

Rörliga bilder och tryckta ord

Flmr

Jojjenito

Fripps Filmrevyer

 

Fakta The Dark Tower

Recenserad på: Bio
Åldersgräns: 11 år
Releasedatum: 2018-01-15
Regissör: Nikolaj Arcel