Recension: Mission Impossible – Rogue Nation (2015)

Det är dags för ännu ett omöjligt uppdrag. Mission Impossible – Rogue Nation är här och Spel och Film recenserar. Efter att vi har hämtat andan först.

Med tanke på att James Bond numera inte är vad James Bond en gång var är det skönt att se en film som Mission Impossible – Rogue Nation. På något vis har Ethan Hunt tagit över Bonds plats, åtminstone i min värld. Inte minst med tanke på att James Bond numera bara handlar om våld och action, medan MI trots allt har den finess som Bond var känd för. Dessutom finns här tveklöst en underfundig humor som Daniel Craig inte kan stå för. Om man nu inte skrattar åt honom.

Nåväl, Mission Impossible – Rogue Nation handlar om att IMF, den superhemliga spionorganisation som Ethan Hunt (Tom Cruise) tillhör, blir nedstängda och Ethan Hunt blir jagad av CIA. Skurkorganisationen Syndikatet, med superskurken Salomon Lane (Sean Harris) som dess sliskige ledare, är också ute efter Ethan. Sean Harris gör en av de bästa skurkarna jag sett på länge, och det är bland annat tack vare honom som Mission Impossible Rogue Nation blir så bra.

Mission Impossible
Rebecca Ferguson kan försvara sig själv.

Vi får också se svenska Rebecca Ferguson i rollen som Ilsa Faust och hon spelar grymt bra. Det pratas en del svenska i filmen, mellan Ferguson och lika svenske Jens Hulthén som spelar benknäckarskurken Janik Vinter. Casting i MI5 är grym, det finns inte en roll som inte fungerar. Jeremy Renner som IMF-ledaren William Brandt, Alec Baldwin som CIA-chef, Ving Rhames som Luther Stickell och Simon Pegg i rollen som ingenjören Benji Dunn är klockrena allihop. Resultatet blir en spionfilm på hög nivå och spionfilmer verkar för övrigt vara i ropet, med tanke på att The Man from U.N.C.L.E är på gång.

Utöver en bra handling, bra casting får vi också serverat oss några stunts som ser ut att vara så nära döden man kan komma. Motorcykelscenen borde gå till historien som en av de bästa motorcykelscenerna under det tjugoförsta århundrandet. Så här långt åtminstone.

Mission Impossible
Nej, bara för att Tom Cruise klarar av det här ska du inte pröva att köra så här på E20.

Det är förstås klart att jag måste jämföra MI5 med övriga delar. Den är inte den bäste, men det är inte långt ifrån. Jag tror nog att jag fortfarande tycker den första delen är bäst, men efter MI1 kommer del fem. Nu är det bara hoppas på att Tom Cruise vill göra ännu en del, vilket inte borde vara omöjligt.

 

Förhandsboka Mission Impossible – Rouge Nation på CDON: DVD / Blu-Ray

 

Fler Filmspanare som har recenserat Mission Impossible – Rouge Nation:

Rörliga bilder och tryckta ord

Fiffis Filmtajm

Filmparadiset

Movies Noir

Har du inte sett den

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar