Harrison Ford

Säg Indiana Jones och alla som sett filmerna tänker – medvetet eller inte – direkt på Harrison Ford. Säg Stjärnornas Krig och minnet av Han Solo svävar antagligen upp före Luke och Leia. Harrison Ford spelar ofta färgstarka karaktärer och han har mer än en gång visat att han kan spela mer än bara actionhjälte, även om det var som Han Solo och Indiana Jones han blev riktigt känd. Vi tar en titt på Harrison Ford och försöker ta reda på vem han är bortom den vita duken.

Ford föddes i Chicago, 1942, och fyller 72 den 13:e juli i år – 2014. Han växte upp i Chicago och började arbeta som snickare innan han slog igenom i Hollywood. Hans första riktiga roll var i Sista natten med gänget, 1973. Det tog dock fyra år innan han verkligen fick sitt erkännande, när Star Wars – Stjärnornas krig – hade premiär 1977. Även om Ford gick hem i rollen som Han Solo var det mest hos folk som gillade science-fiction, även om Star Wars kanske inte riktigt är en traditionell science-fiction rulle. Den riktigt breda allmänheten lärde känna honom som Indiana Jones, i Jakten på den försvunna skatten. Otaliga filmer har sedan försökt efterlikna originalet, men det är och förblir bara Harrison Ford som kan göra en riktig Indy.

Mängden av olika filmer som Ford sedan dess har spelat i vittnar om hans talang som skådespelare. I Vittne till mord spelade han polismannen John Book som skulle skydda en ung Amish-pojke, som blivit vittne till mord. Det är en fantastiskt gripande film som inte bara visar hur Amish har det, utan också hur en modern polisman måste anpassa sig till ett fundamentalt annorlunda liv. Att anpassa sig till ett helt nytt liv fick även Henry Turner göra i Fallet Henry, där Ford spelar advokaten Henry Turner som blir skjuten i huvudet. Han tappar alla förmågor han har, både att prata och att röra sig, och får börja om från början.

Harrison Ford som Indiana Jones.
Harrison Ford som Indiana Jones.

Variationen av filmer började med andra ord tidigt och listan över filmer som gått riktigt bra är lång. Blade Runner, Frantic, Moskitkusten, Jagad, Air Force One, Påtaglig Fara, Firewall, Cowboys & Aliens, samtliga Indiana Jones-filmer, de tre första Star Wars-filmerna och nyligen Enders Game, vars framgångar beror på Harrison Ford. Hans sätt att spela går hem hos publiken och vi gillar honom inte bara för att han är en genuin hjälte utan också för att han alltid verkar ha hjärtat på rätta stället.

Men hur är han då privat?

Ford är en kille som verkar hålla hårt på sitt privatliv och jag har inte hört några skandaler som han har varit inblandad i. Han är för närvarande gift med Callista Flockhart och innan henne har han varit gift två gånger.  Med sin fru och med sina exfruar har han totalt fem barn. Han har en ranch på hela 320 hektar i Wyoming. Huset han och familjen bor i ska tydligen vara ett hus han själv har byggt. Förutom att snickra ägnar han sig åt att flyga flygplan eller helikopter. Han har dessutom ett hem i Los Angeles, vilket förmodligen är praktiskt när han är och filmar.

Politiskt är han demokrat och emot Irak-kriget med all påverkan det har haft. Han engagerar sig också väldigt mycket i miljöfrågor, men han verkar inte bekänna sig till någon religion. Den enda religion han ska ha sagt att han tillhör är den politiska, demokratiska – vilket förstås var ett skämt eftersom han inte praktiserar någon religion.

Frågan är om han har någon favoritroll. Man skulle kunna tro att Han Solo är en favoritroll, eftersom det var den rollen som gav honom hans genombrott – men i själva verket är det Indiana Jones han gillar bäst. Dessutom har han sagt att han gärna skulle vara med i ännu en Indy-film och därmed är chansen kanske stor att vi får se honom i en femte Indiana Jones. Frågan är dock om vi vill det, kanske bättre att bevara minnet av de tre första och glömma den fjärde

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar