Recension: Manchester by the Sea (2016)

Ibland dyker det upp filmer som ger en välbehövlig vitamininjektion till alla dussinprodukter som översvämmar marknaden. Manchester by the Sea är definitivt ett vitaminpiller, trots att filmen är deprimerande. 

Lee Chandler (Casey Affleck) lever ett uttråkat, deprimerat liv i en förort till Boston. Han ägnar sig inte åt mycket mer än att arbeta, supa sig full och mucka gräl. Men när han får ett samtal om att hans äldre bror Joe (Kyle Chandler) har tagits in på sjukhus tar livet en helt annan riktning. Plötsligt får han ta hand om sin brorson Patrick (Lucas Hedges) men det är inte det lättaste. Den lilla orten Manchester by the Sea har sin historia förstås och Lee har många mörka minnen. Det finns förstås en förklaring till varför han är så deppig och nedgången.

Mitt i allt finns också hans före detta fru Randi (Michelle Williams) och medan historien utvecklas får vi lära oss mer om deras relation och orsaken till att de separerade.

Casey Affleck, lillebror till Ben Affleck, gör en strålande insats i Manchester by the Sea. Han är helt enkelt fantastisk i sin melankoli och med tanke på vad jag vet om hans barndom tror jag inte att han spelar särskilt mycket i den här filmen. Han tar helt enkelt fram känslorna från sin barndom, där hans alkoholiserade pappa gjorde livet surt för familjen. Det är äkta på alla sätt och vis, inte minst i hur hanterar förlusten av sin bror (i filmen förstås, Ben lever ju).

Manchester by the sea

Bröderna Affleck är för övrigt ett ämne för en egen artikel, men deras val av att båda två bli skådespelare är intressant av många skäl – inte minst med tanke på den trista barndomen. I filmen finns många paralleller till Caseys liv i verkligheten, inte minst frågorna kring alkohol.

Det finns inte heller en skådespelare som inte är rätt i Manchester by the Sea. Williams, Affleck, Chandler och Hedges är alla som klippt och skurna för sina roller. Det är svårt att hitta något negativt med den här filmen, trots att den är så mörk som den är. Helt enkelt en av förra årets bästa dramafilmer.

Fakta Manchester by the Sea

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (1.85:1), HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 137
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2017-06-05
Regissör: Kenneth Lonergan
Åldersgräns: 12 år