Recension: Historien om Gamba

Vad får du om du tar en näve möss, en samling onda vesslor, fiskmåsar, ett stänk av paradisaktiga miljöer och en liten gnutta mystik? Svaret är: Historien om Gamba, ett spännande äventyr för hela familjen!

Handling: Filmen börjar med att stadsmusen Gamba och hans bästa vän Manpuku är på väg hem till sitt näste med mat de stulit. Väl i sitt hem tycker Gamba att livet börjar bli tråkigt, det händer aldrig något. Han ser en bild på havet och lever sig bort till en paradisvärld. De två vännerna beger sig iväg till hamnen där Manpuku känner en doft av mat. De följer doften och hamnar inne hos Skeppsmössen. Ett råbarkat gäng som leds av den ärrade och hårda Yoisho och hans rådgivare Gakusha. Skeppsmössen verkar hårda till en början, men efter att Gamba besegrar Yoisho i en kamp lättas stämningen upp.

Efter en liten stund avbryts festen av att en ung mus, Chuta, blir inburen. Han är svag och utmattad. Han berättar att hans by har blivit anfallen av vesslor och han har kommit till skeppsmössen för att be om hjälp. Alla är villiga att hjälpa tills det kommer fram att det inte är vilka vesslor som helst utan Noroi-klanen, som leds av hemska vita vesslan Noroi. En demonliknande vessla med ett ont sinne.

Alla mössen backar och vill inte längre vara till hjälp… alla utom en. Gamba bestämmer sig för att följa med Chuta och försöka rädda hans by. De två tappra mössen ger sig iväg till en båt för att ta sig till Chutas hem. På båten får de dock oväntad uppslutning av ytterligare fem möss. Tillsammans ger sig de sju mössen ut för att rädda Chutas hem. Vilka faror väntar mössen på ön? Finns det några kvar i byn? Kommer de vinna över Noroi-klanen? Ja… det får ni se själv.

Utlåtande: Denna filmen har en otroligt stark handling vilket gör att den håller sig spännande hela vägen, trots ett nästintill uruselt röstskådespeleri. Jag började titta på filmen på engelska. Efter ca 5 minuter till svenska som faktiskt är bättre, även om dessa röster inte heller är särskilt bra. Filmen har en, enligt mig, riktigt bra röstskådespelare. Rösten till Noroi är genial. En lugn och samtidigt hånande röst.

Miljöerna i filmen är otroligt vackra, och stämningen håller sig någorlunda högt filmen igenom. Däremot måste jag säga att karaktärerna känns ganska torftiga och livlösa. Fokusen har inte legat på att göra karaktärerna levande utan istället har fokusen lagts på alla bakgrundsvyer. Framförallt har de gjort vatten och himmel väldigt vackert.

Trots att rösterna är väldigt dåliga och överspelade så måste jag säga att jag rekommenderar er att se Historien om Gamba. Det är verkligen en film ni kan ta er igenom och se på tillsammans med era barn.