Recension: Guardians of the Galaxy 2 (2017)

Galaxens väktare är tillbaka i Guardians of the Galaxy 2. Vi ger dig svaret på om det här bara är en uppföljare, eller om regissören James Gunn har lyckats överträffa sig själv. 

Att slå succén Guardians of the Galaxy från 2014 är ingen lätt uppgift. Den som sett den första delen vet vad vi pratar om. En kosmisk blandning av humor och science-fiction där väldigt få av skådespelarna får lov att se mänskliga ut. I Guardians of the Galaxy 2 är det full fart, även om en romantisk bilfärd på jorden 1980 ger oss lite välbehövligt lugn innan det är dags för action.

Peter Quill (Chris Pratt), Gamora (Zoe Saldana), Drax (Dave Bautista), Rocket (röst: Bradley Cooper) och Baby Groot (röst: Vin Diesel) är den brokiga samling hjältar som ska skydda galaxen. Den här gången är det ett par batterier som är upptakten till väktarnas äventyr. Gamoras syster Nebula (Karen Gillan) har stulit batterierna och väktarna måste slåss mot ett gigantiskt monster för att få loss Nebula från batteriernas ägare. Men, som vanligt blir det fullständigt kaos och snart avlöser den ena händelsen den andra, med fler galna upptåg och mer effekter än vad vi fick se i del ett.

Guardians of the Galaxy 2
Guardians Of The Galaxy Vol. 2..L to R: Rocket (Voiced by Bradley Cooper) and Groot (Voiced by Vin Diesel)..Ph: Film Frame..©Marvel Studios 2017

Det är dock ett helt annat fokus på Quill och hans inre resa. Pappa Ego (Kurt Russell) dyker upp och Quill får ett och annat att fundera på. Inte ens den tuffe tvättbjörnen Rocket förblir opåverkad och egentligen är handlingen inte det viktiga. Ingen bryr sig särskilt mycket om batterierna, eller vad som händer med galaxen. Det här handlar om karaktärerna, humorn och musiken. En av scenerna i början är episkt underhållande; när Baby Groot fullkomligt ointresserad av en strid som rasar i bakgrunden gör allt för att få musiken att fungera så att han (eller hon, jag vet faktiskt inte) kan dansa.

Guardians of the Galaxy 2 är dock inte lika bra som ettan. Skämten känns ibland lite för krystade, allt går lite för enkelt framåt och det vräks på lite väl mycket med effekter. Det är utan tvekan en film som håller vilken dag som helst i veckan och jag tror inte det inte finns någon som inte skrattar åt alla galenskaper. Extra plus i kanten för att det serveras några väl paketerade sanningar om livet.

Fakta Guardians of the Galaxy 2

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 7.1
Bild: HD 1080p, Widescreen (2.39:1)
Språk: Engelska
Längd (min): 135
Text: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2017-09-11
Regissör: James Gunn
Åldersgräns: 12 år