Recension: Fallout 4 (PC)

Fallout 4 är här och ännu en öppen värld från Bethesda har öppnats. I Fallout 4 lämnar du Vault 111 för ett atombombshärjat Boston. Spel och Film ger dig en radioaktivsprakande recension.

Fallout-serien har hyllats länge, och det är inte utan anledning. Ett rollspel i en framtida, apokalyptisk värld, där mutanter och raiders gör allt de kan för att ta livet av dig, kan ju inte vara fel. Dessutom har grafiken fått ett rejält lyft sedan Fallout 3 och Fallout New Vegas. Det finns de som klagar på den grafiska framtoningen, men jag vet inte om jag är särskilt bekymrad över grafiken. Allt kunde ju bara bli bättre än grafiken i Fallout 3 / New Vegas, och det är trots allt ändå inte för en spektakulär grafisk vistelse Fallout 4 är ett bra spel. Det har med helt andra saker att göra.

Till att börja med är det ett bra rollspel. Du har dina grundegenskaper (styrka, uthållighet och så vidare), du formger ditt utseende och du kan spela som både man och kvinna. Det finns en stark story genom hela spelet med en tydlig röd tråd, samtidigt som det finns hur mycket sidouppdrag som helst. Världen är inte vansinnigt stor, men den är helt öppen och du kan i princip ägna dig åt vad som helst inom spelets ramar.

Det finns naturligtvis en enorm vapenarsenal, allt från batonger till mini-nukes. Striderna är svårare, fienderna är dessutom oftare fler än i tidigare delar och de anfaller snabbare. När du möter en grupp feral ghouls (strålskadade zombieliknande människor) gäller det att antingen fly eller slå ut dem snabbt. Till din hjälp har du en hund, som snart blir lite irriterande ofta i vägen, men du kan även få andra följeslagare som är lite bättre på att slåss. Stridssystemet V.A.T.S finns med, men nu blir inte striderna pausade som tidigare, utan allt går istället i slowmotion. Lite irriterande, men med rätt färdigheter går det ännu långsammare.

fallout 4
En gammal bensinstation och en Power armor är allt du behöver.

Storyn går enkelt förklarat ut på att du ska hitta din son. Tvärtemot Fallout 3 med andra ord, där du skulle hitta din far. Det är en bättre berättelse i mina ögon än i FO3, och man får jobba lite mer för att klara upp den. Samtidigt finns det så mycket annat att göra är att jag väntade med huvudstoryn ett bra tag, vilket fick mig att hoppa upp rätt många levels innan jag behövde möta The Institution – som är en gruppering vetenskapsmän som har en hög robotar till hjälp.

Jag har egentligen ingenting negativt att säga om Fallout 4, utan är mycket nöjd. Här finns mängder av speltimmar och antagligen kommer det väl att komma ett par nedladdningsbara paket som bara förhöjer spelupplevelsen. Ödemarken runt Boston är precis som i både Fallout 3 och New Vegas en ödslig plats fylld av farligheter, som har en sällsam skönhet över sig. De radioaktiva områdena ska man förstås undvika, men med rätt utrustning kan man ge sig in där också. Allt för jakten på fler, häftigare högteknologiska prylar.

Med andra ord, ett fantastiskt spel som det bara är att införskaffa. Glöm inte att ladda upp med Nuka-Cola, som enligt uppgift ska finnas att köpa numera.