De bästa filmerna från 1985

Det är bara att konstatera, sedan Fiffi på Fiffis Filmtajm bjöd in mig till att vara med på de här roliga topplistorna så har jag inte haft så svårt att skapa en tio i topp över ett år som nu. 1985 var ett fantastiskt filmår på alla sätt och flera av filmerna som till slut hamnade på listan gjorde det med darr på ribban. Det är nästan så att 1985 borde ha haft topp tjugo istället.

10. Brewsters Miljoner

Brewster
Aldrig får man så många vänner som när man har mycket pengar…

Humor på hög nivå med Richard Pryor, en fantastisk komiker som kämpade lika hårt mot droger som orättvisor. I Brewsters Miljoner står han inför att få ärva enormt mycket stålar, men för att få tillgång till pengarna måste han spendera 30 miljoner dollar. Och 1985 var 30 miljoner dollar en hel del mer än vad det är idag.

9. Breakfast Club

Breakfast Club
Ångesten är total när man är ung och har kvarsittning.

Mixa en hög tonåringar som får kvarsittning och du får en frukostklubb som heter duga. Tidlös, allvarligt menad med glimten i ögat och en sorglig representation av tonåringars vånda när vuxenvärlden inte förstår.

8. Ladyhawke

Ladyhawke
En man och hans fru … jag menar hök, eller fru, eller …

Tänk att älska någon men aldrig kunna träffas i en skepnad som gör det möjligt att kommunicera… Ladyhawke är en annorlunda, sorglig kärlekshistoria där Rutger Hauer och Michelle Pfeiffer visar att kärleken övervinner allt. Nästan, i alla fall.

7. Max Max bortom Thunderdome

Mad Max
Mode ala 1985, Mad Max hockeyfrilla.

Kanske den sämsta av Mad Max-filmerna, men det är ändå Mad Max och Tina Turners medverkan höjde trots allt kvalitén. Att det dessutom handlade om att rädda oskyldiga barn gav galne Max en ny dimension. Frågan är om inte Tina Turners höjdpunkt var 1985.

6. The Goonies

The Goonies
Äventyr blir aldrig bättre än så här.

En tonårsfilm med ett rejält mysterium. Inget för vuxna av idag kanske, men barn gillar den fortfarande och vuxna barn kan se The Goonies med god behållning. Det är en tidstypisk film på alla sätt och vis, upplyftande och insiktsfull – det går att leka utan datorer och iPads.

5. Cocoon

Cocoon
Vi säger ju det, varma bad ÄR bra för hälsan.

Tanken att leva längre, om än inte för evigt, har funnits hos människor så länge som vi kunnat förstå att vi en gång ska dö. I Cocoon möter önskan om ett längre liv utomjordingar och det görs på ett sätt som, åtminstone då, var ganska nytt.

4. Brazil

Brazil
Och det här är långt ifrån den mest skrämmande snubben vi får se i den här filmen.

Utflippad sci-fi så det står härliga till, men fullkomligt underbar. Första delen i Terry Gilliams trilogi, som först nyligen avslutades i Zero Theorem.

3. Purpurfärgen

Purpurfärgen
Det börjar bra, men …

En oerhört stark film med Whoppi Goldberg och Oprah Winfrey. Orättvisorna blir inte fler än så här och trots sina 154 minuter är det en film som aldrig släpper greppet om ditt hjärta.

2. Tillbaka till framtiden

Tillbaka til framtiden
Jag lovar, det här är helt säkert.

Michael J. Fox blev nästan synonym med rollen som Marty McFly och den första filmen i trilogin är ändå den bästa. Christopher Lloyd är grym i sin roll som ”Doc”. Lyckas kanske bäst av alla filmer på listan att fånga 1985.

1. Vittne till mord

Vittne till Mord
Ny teknik? Vi ska inte ha någon ny teknik!

Harrison Ford i Amishland för att skydda ett vittne till mord, en ung pojk. Krocken med Amish, den underliggande humorn och allvaret är fantastisk. Än idag en oerhört sevärd film.

Bubblare: En natt i New York, Terror på Elm Street 2, Day of the Dead, Runaway Train, Daryl, Silver Bullet, Fandango, Mitt Liv som Hund

 

Här är fler glada bloggare som listar 1985 års bästa filmer:

Fripps Filmrevyer

Movies Noir

Fiffis Filmtajm

Rörliga bilder och tryckta ord

Flmr

Filmitch

We could watch Movies

Jojjenito