Recension: Det (It) (1990)

Mina planer är att gå och se den nya filmen i helgen, förhoppningsvis kommer det ut en recension på den i samma veva. Inför besöket valde jag och sambon att sätta oss och se igenom versionen från 1990 med Tim Curry i rollen som Pennywise. När vi sett färdigt filmen loggar jag in här och ser att det inte finns någon recension på klassikern… Så jag bestämmer mig helt enkelt för att skriva en.

För er som missat filmen som satte clownskräcken på kartan så kan jag bara starta med att säga att detta är en film som alla skräckfantaster borde ha sett… Visst den är lång som fan och bitvis ganska motig att ta sig igenom. Men utöver dessa lite sega partier som finns i filmen så är den fenomenal. När jag såg den som liten och pappa satt och höll för ögonen till de läskiga delarna så var jag givetvis rätt för Clownen. Jag visste inte att han hette Pennywise utan som liten hette själva clownen Det! Nu när jag ser den som vuxen inser jag att det är mer den psykologiska skräcken i filmen som är otäck och fruktansvärt obehaglig. Sättet Pennywise leker med barnens fantasi för att locka ner dem till kloakerna. Kloakerna där ”alla flyter.”

Personligen tycker jag skådespeleriet är väldigt bra, och filmen i sig är väldigt slående. Den gamla tiden lever kvar och filmen står sig mycket bra även idag. Dock kan man märka att den kanske inte riktigt är gjord för att ses på DVD utan det märks tydligt att den är gjord för VHS-spelare (för er ungdomar så är det en stor svart kassett som man tryckte in i sin videobands-spelare.) Man märker av små tekniska missar i filmen som man kanske låter smita förbi ögonen när det inte var så pass skarp bild. Sen ska jag erkänna att jag aldrig läst boken av Stephen King, ja, ni får hata mig om ni vill. Tim Curry är sådär lagom obehaglig som bara han kan vara när han gör sin roll som  Pennywise. Så för er som inte sett den. Se den… gärna innan ni ser versionen som nyss hade premiär.