Recension: Christine (2016)

Den tragiska historien om Christine Chubbuck är vad filmen Christine handlar om. Det är en mörk historia och regissören Antonio Campos har gett oss en filmatisering som är lika viktig att berätta idag som på sjuttiotalet. 

Christine Chubbuck (Rebecca Hall) arbetar som TV-reporter och hennes chef Michael (Tracy Letts) vill att hon gräver fram historier som engagerar tittarna. Han blir aldrig riktigt nöjd, vilket är en bidragande orsak till att Christine börjar bli alltmer deppig. Hon får också problem med en äggstock och riskerar att aldrig kunna få några barn. Samtidigt är hon småkär i George (Michael C. Hall) och ovanpå allt blir det alltmer stökigt på TV-stationen.

För den som läst om fallet tidigare kommer det inte som någon överraskning att Christine Chubbuck bestämde sig för att överträffa sin chefs förväntningar. Hon sköt sig själv i direktsändning och filmen handlar om alla händelser som ledde fram till det omtalade självmordet. Vilket i sig är en oerhört tragisk historia och filmen Christine försöker förklara hur det kunde gå så långt. Depressioner är inte bara svåra att upptäcka, utan också svåra att behandla – men det blir ännu viktigare att ämnet inte beläggs med tabu utan att debatten fortsätter. Antonio Campas har bidragit starkt med den här filmen och Rebecca Hall gör en fantastiskt bra rolltolkning.

Christine

Lite svårare är det att se Michael C. Hall som någon annan än Dexter, men han gör en bra insats. Dock är filmen väldigt mörk och den blir lite för mörk. Vilket naturligtvis är hela syftet, men det är en tung historia och jag kan i slutänden av filmen fundera på om Christine inte hade gjort sig bättre som en renodlad dokumentär. Viktigt ämne, ingen tvekan om det, och bra insatser av alla skådespelare. Men två timmar av mörker blir tungt.

Fakta Christine

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (1.85:1), HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 119
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2017-03-27
Regissör: Antonio Campos
Åldersgräns: 15 år