Recension: Avengers – Age of Ultron (2015)

Det är återigen dags att få återse The Avengers – gruppen av superhjältar från Marvels fantastiska värld. I Age of Ultron slåss de mot en fiende som inte är mänsklig och specialeffekterna är fler än någon kan räkna. Vi har sett Avengers: Age of Ultron och ger dig en recension värdig vilken superhjälte som helst.

Jag kan riktigt föreställa mig hur Stan Lee och Jack Kirby satt och funderade när de skapade Avengers på hösten 1963. ”Låt oss bland alla möjliga sorters hjältar och se hur det blir. Ju nördigare desto bättre.” Och de hade rätt. Trots att Iron Man, Thor, Captain America, Black Widow, Hulken och Hawkeye är så vitt skilda de går och har sina egna historier är Avengers en fantastiskt skön blandning av superhjältar.

Eftersom jag växt upp med de här superhjältarna, och många fler, i olika konstellationer är det fantastiskt att få se dem komma till liv på film – och dessutom på ett sätt som är väldigt troget förlagan. Resan började redan med Iron Man 2008, och Avengers: Age of Ultron är den elfte filmen i Marvel Cinematic Universe

Redan från start är det full fart. Förstörelse, action, massiva anfall och sprängämnen nog för att förinta vilken medelstor stad som helst. Även om effekterna den här gången ibland brister när Thor och Captain America hoppar runt som galningar är det ändå ett fantastiskt bra flyt. Man måste förstås gilla Marvel för att gilla Avengers: Age of Ultron, annars kan jag tänka mig att det bara blir löjligt. Men gillar man, som jag, superhjältar får man en rejäl dos här.

Efter det inledande anfallet står det snart klart att HYDRA kan hota hela världen än en gång. För att stoppa dem, och alla andra hot, ger sig Tony Stark, alias Iron Man, in på att skapa en konstgjord intelligens, efter att han upptäckt att det finns ett medvetande i Lokes spira. Den intelligens som döljer sig där använder han och tja, ni vet, man ska inte leka med elden för då kan man bränna sig. Rejält. Vilket händer när Tony Stark skapar Ultron av medvetandet han hittat i spiran. Ultron, smart som han är, inser att det är mänskligheten själv som är det största hotet mot människan. Logiskt så det förslår och lösningen är givetvis att utrota människorna.

Har man med superhjältar att göra så gäller det givetvis att ha med superskurkar. Hjältar som bara kunde fixa problemen genom att svinga Mjölner eller flyga runt i sin superdräkt vore tråkigt att se på, så här får Avengers en ordentlig nöt att knäcka. Ultron är en tuff fiende och även om vi alla vet att hjältarna fixar biffen till slut är det en svettig kamp. Med effekter som får oss superhjältefans att gå på rosa moln samtidigt som vi hör änglasång. Marvel blir inte mycket bättre än så här.

 

Andra filmspanare som har recenserat Age of Ultron är:

Rörliga bilder och tryckta ord

Flmr

Fiffis Filmtajm

Fripps Filmrevyer

Jojjenito

 

Köp Avengers: Age of Ultron på CDON: DVD / Blu-Ray

Age of Ultron