Recension: Alien Covenant – Blu-ray (2017)

Alien: Covenant har släppts på Blu-ray och givetvis ska vi ge er en skrikande recension av den senaste filmen i Alien-serien. 

När jag recenserade Alien: Covenant efter att ha sett filmen på bio var jag inte direkt lyrisk och överväldigad. Måttligt road var kanske en bra sammanfattning. Trots allt är det Alien-världen och trots allt är det en fantastiskt snygg film. Men samtidigt var det mycket i handlingen som jag inte gillade, inte minst det faktum att Ridley Scott svävar iväg åt något håll som får mig att undra om han bara vill mjölka fler filmer ur kassakon.

Nu har det gått lite tid och det är kul att få en ny chans att se filmen. Prometheus krävde att man såg den både en och två gånger för att allt skulle sjunka in – och ändå kan jag inte köpa hur karaktärerna agerar i Prometheus. Ologiskt från början till slut, mer eller mindre.

Lite samma sak är det i Covenant, även om det tas en hel del bättre beslut. Och vid en andra titt växer Covenant faktiskt, inte minst Katherine Waterston i rollen som änkan Davids, efter att Covenants kapten inledningsvis går och dör. Fassbender i rollen som androiden Walter är precis lika bra som hela tiden, men det största problemet blir plotten. Manuset håller inte, hur snygg filmen än är. Vissa saker som har hunnit sjunka in kan man som tittare kanske tolerera, men en viss androids huvudroll och megalomani går bara inte ihop.

alien

Och vad hände egentligen med ingenjörerna? Nu är jag visserligen en hårdkokt Alien-fantast, men jag vill veta mer om ingenjörerna, om Peter Weyland (som spelas utomordentligt bra av Guy Pearce) och jag vill inte ägna ett par timmar åt att försöka lägga pusslet själv.

Som fristående rymdskräckis är Alien: Covenant mer än godkänd, men som del i Alien-universumet får den fortfarande inte mer än knappt godkänt – trots att Blu-ray-utgåvan är väldigt välpolerad.

Fakta Alien: Covenant

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio
Bild: 16:9 Widescreen, HD 1080p
Språk: Engelska
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Ridley Scott
Åldersgräns: 15 år