Rabatt i Castellum?

Andra AP-fonden dumpar Castellum-aktier och Castellum går ner med några procent. Betyder det att det är rabatt i Castellum? 

Baserat på en kortsiktigt stigande trend var det här rätt bra för Castellum tror jag. En avkylning som pressade ner priset något. Däremot skulle jag inte säga att en av Sveriges bästa fastighetsaktier har blivit billig. Bara något billigare.

Tydligen tyckte Andra AP-fonden att det är bättre att satsa på utlandsfastigheter än inhemska, åtminstone om man får tro bland annat Privata Affärer som idag rapporterade om varför andra AP-fonden sålde. Vilket må så vara. Min tanke om det är att förvaltarna på andra AP tyckte att de fått ut tillräckligt av Castellum, eller att tillväxten inte gick tillräckligt snabbt, eller kanske en kombination. Castellum är (fortfarande) dyr, men i min värld beror det på att det är ett välskött bolag som har fortsatt mycket potential.

DISKUTERA GÄRNA: Money Cowboys Forum

Den övergripande frågan är förstås om fastigheter kommer att fortsätta utvecklas väl i Sverige under de närmaste åren. Jag kan inte se några tecken på att det inte skulle vara så, med tanke på att det fortfarande behövs många bostäder och Sveriges befolkning har växt en hel del den senaste tiden. Dessutom har jag en känsla av att det finns många ålderstigna fastigheter som behöver renoveras eller rivas helt, något som ökar behovet av bra, gedigna fastigheter. Som Castellum har.

[sgmb id=”1″]

Lite samma sak med byggbolag. Jag gillar PEAB, men det finns fler bra aktier inom bygg på den svenska börsen. Bygg hör ihop med fastighetsbolag, det är två aktieslag som borde leva rätt väl i symbios och ibland är det till och med samma bolag. Castellum har också en väldigt bra historik vad det gäller att höja utdelningarna och jag tror inte att det kommer att ändras.

Dock kan jag tycka, och här är väl orosmolnen kring fastighetsaktier, att priserna gått upp för mycket och för fort. Med tanke på hur billigt det är att låna och att kravet på att amortera fortfarande inte är tillräckligt högt tror jag att prisökningen kommer att fortsätta – men det finns fortfarande en risk att vi får se en rejäl prisdumpning. Går räntorna upp kommer det att kyla av vansinnesutvecklingen kring bostadspriser, vilket i sig är sunt. Fastighetsbolag såväl som byggbolag bör kalkylera med risken och se till att ha en reservplan.

fastigheter