Priset på en timme

Jag har berört det här ämnet tidigare och kommer att beröra det många gånger till. Priset av tid tycker jag är riktigt intressant att diskutera och det blev i dagarna ännu mer intressant när ett gäng renhållningsarbetare strejkade. Eller vad man nu ska kalla det. 

Det finns många känslor i den här debatten när det gäller hur sopåkarna i Stockholm sade upp sig i protest mot att få arbeta fler timmar mot samma lön. I praktiken en lönesänkning. I jämförelse med många andra yrken ter sig sopåkarnas lön på runt 35 000 i månaden som väldigt hög, och där är debatten fortfarande i full gång.

LÄS MER: Strejkande sopåkare säger upp sig

Företaget bakom sopåkarna, Reno Norden, har säkert sina anledningar. Men jag tycker det pratas alldeles för lite om just priset på en timme. För vissa tjänster är priset på en timme av våra liv lägre än för sopåkarna och för andra tjänster är den högre. Sopåkarna tycker uppenbarligen att de inte förtjänar lägre lön, eller rättare sagt att de inte får mindre betalt för varje timme.

priset på en timme

Debatten som rasade i veckan rörde jämförelsen av olika yrken och jag kan utan vidare hålla med om att just det här yrket – att köra sopor – har fått en väldigt hög prislapp för varje timme i jämförelse med poliser (som riskerar sina liv) eller sjuksköterskor (som räddar liv).

Lägg då också till dimensionen att sopåkare är förmodligen ett av de yrken som kommer att automatiseras till stor del, även om facket (naturligtvis) inte håller med. Volvo testade nyligen en självkörande sopbil och även om det måhända är ett tag kvar innan sopbilarna kör helt och hållet själva kommer den dag då bilen kör helt själv. Då behövs det kanske någon som fortfarande lastar soporna, men antalet personer som behövs blir färre.

I slutänden tycker jag dock att priset på en timme beror på vad någon är beredd att betala för den timmen. Fram till den stund då Reno Norden bestämde sig för att öka arbetstiden så var alla rätt nöjda – åtminstone vad det verkar utåt sett. Lärdomen är nog ändå att har man betalt ett visst pris för varje timme blir det betydligt svårare att försöka sänka det priset i slutänden, men samtidigt finns det nog en hel hög sopåkare som kommer att inse att de faktiskt hade rätt bra betalt per timme.