Nordea flyttar och flyttar en flyttar alla

Nordea har aviserat att de tänker flyttar huvudkontoret från Sverige till Finland. Det finns mycket att säga om det här, men jag ska försöka hålla mig till en enda viktig kärnpunkt. Det är aldrig bra att stora företag flyttar från Sverige. 

I debatten tycker jag att det handlar om helt fel saker. Nordeas flytt har rört upp många känslor och det pratas mycket om att en vinst på 40 miljarder är stor nog att betala ”lite” extra bankskatt på, särskilt som banken har räddats av staten. Det där kan man tycka vad man vill om, visst är det en enorm vinst, men vilket företag kan bygga sin verksamhet på att betala mer skatt. Rätt skatt ska alla betala, men faktum kvarstår fortfarande i Sverige: vi har ett av världens högsta skattetryck.

För gemene man som ser siffrorna är det alldeles för lätt att stirra sig blind på en stor vinst. Och därifrån är steget till att börja prata om att Nordea minsann är skyldig Sverige en massa eftersom de fått hjälp av staten. Jag tänker dock inte ge mig in på att debattera det där heller, på sätt och vis är det en pseudodebatt.

nordea

Vad som är viktigare är att ett väldigt stort företag har beslutat flytta sitt huvudkontor från Sverige. Inte till. Vi förlorar kanske inte så stora skatteintäkter eftersom en stor del av verksamheten fortfarande finns kvar och ska beskattas till Magdalena Anderssons stora glädje i Sverige. Men det spelar inte heller någon annan roll än att sossarna fortsätter göra det svårare för svenska företag. Om en bank beskattas extra betyder det att de behöver ta ut avgifterna någonstans, och det blir dyrare för både företag och privatpersoner att låna pengar. Pengar som i sin tur finansierar arbete.

Symbolvärdet av att en stor bank och tillika ett storföretag lämnar ska man inte heller glömma. Det är ett väldigt stort symbolvärde och vi behöver fler företag i Sverige, inte färre. Fler huvudkontor, fler företag som anser att Sverige är ett bra land att ha sitt huvudkontor i. Varför är det så svårt att fatta för regeringen Löfven?

Avslutningsvis… Vad händer när en bank har flyttat? Kommer fler att följa efter? Risken är större nu än någonsin och regeringen gör inte direkt någonting för att göra det bättre, enklare och mer lönsamt att bedriva företag i Sverige. Flyttar en så kanske alla flyttar och vem ska då betala?