Meryl Streep – Drottningen av Hollywood

Allt hon rör vid förvandlas till guld eller rättare sagt en Oscar. Skådespelerskan har närmare 20 stycken nomineringar i bagaget. Många anser att Meryl Streep är vår tids största och bästa skådespelerska. Vi har sett henne bland annat som en djävulsk chef, musikalisk mamma och som “Järnladyn”. Hon är omtyckt av såväl kritiker som filmtittare. Man kan fråga sig hur hon blev drottningen av Hollywood?

Meryl Streep föddes 22 juni 1949. Genombrottet kom med filmen The Deer Hunter från 1978. Karriären har därefter fortsatt spikrakt upp och resulterat i många filmsuccéer samt fina utmärkelser. Antalet roller som hon har gestaltat är så pass många att man lätt tappar räkningen. Man kan fråga sig om det finns någonting som den här skådespelerskan inte klarar av. Vad hon än tar sig an så lyckas hon med bravur. Låt oss gå igenom några höjdpunkter ur hennes karriär.

Vi drömde alla mardrömmar efter att ha sett henne spela chefen från helvetet. I Djävulen bär Prada från 2006 möter vi Andrea Sachs (Anne Hathaway) som får det prestigefyllda jobbet som assistent på en modetidning “Runway”. Hon inser snabbt att chefen Miranda Priestly, som spelas av Streep är rena rama mardrömmen. Streep imponerade stort som den helvetiska chefredaktören.

Filmhistoria skapades när skådespelerskan gestaltade Donna Sheridan i musikalen Mamma Mia! (2008). Här fick vi se stjärnan rocka loss och hon bjöd på både sång och dansnummer. Filmen Mamma Mia! är ett riktigt lyckopiller och Meryl Streep är enastående i sin roll.

Hyllades gjorde hon även för sitt porträtt av den brittiska politikern Margaret Thatcher i filmen Järnladyn (2011). En insats som sägs ha rört Thatcher själv till tårar när hon såg filmen. Filmen fick blandad kritik men Streep belönades med en Oscar. Ännu en gång bevisar Streep vart skåpet ska stå.

Meryl Streep som Margaret Thatcher.

Det här var långt ifrån alla roller som Streep har med på CV:et. En roll som hon däremot inte fick var en ledande roll i King Kong. I ett fängslande inlägg skrivet på Facebook berättar hon om en audition för filmen. Filmproducent avvisade skådespelerskan med motiveringen att hon var “för ful” för rollen i fråga. Streep avslutar inlägget med att uppmana alla att följa sin dröm och inte låta sig styras av andra. Tack och lov att hon ändå fortsatte med skådespeleri! Hur skulle filmvärlden sett ut utan självaste Meryl Streep?

Som tur är gav hon inte upp och hon har hunnit med en hel del. Det vi älskar med skådespelerskan är att hon aldrig slutar att överraska oss. Man kan bara hoppas på fler djävulskt bra rollgestaltningar!