Liberalism eller inte?

Det finns många sätt att se på livet och hur man bör leva för att må så bra som möjligt. Jag kan inte annat än tro att de flesta människor vill vara fria och de vill inte att någon annan ska bestämma. Därför tycker jag också att det är underligt att många politiker såväl som många journalister verkar tycka att de vet vad som bäst för andra människor. 

Idag läste jag en artikel / ledarkolumn av Eva Franchell, där hon tycker att livspusslet är något som unga människor bör klara själva. Det kan man ju tycka, inget konstigt i det, men att i samma andetag tycka att äldre människor inte är kapabla att själva bestämma om de vill arbeta eller inte, tycker jag är rätt absurt. Franchells mening som respons på en firma som vill anställa äldre är att säga att ”De vill alltså att jag på ålderns höst ska passa upp på unga och friska medelklassfamiljer som har råd att hyra in mig”.

Redan där tappar Franchell fokus. Passa upp? Vad menar hon? Är det att passa upp att utföra ett yrke? Det är trots allt inte artonhundratalet, men den här ledarskribenten tycks anse att någon som utför ett arbete i form av en tjänst är mindre värd. På något vänstervridet sätt fortsätter Franchell sedan att hävda att på grund av att svenska pensionärer, särskilt kvinnor, har lägst pension i EU så ska de minsann inte ta ett arbete som innebär att de ”passar upp” på folk som befinner sig mitt i ”livspusslet”.

Jag fattar ingenting.

Vad spelar det för roll om någon som befinner sig i en situation där de dels A) har råd att köpa hjälp och B) känner att de behöver hjälpen också faktiskt kan få den hjälpen genom en konsultfirma som rekryterar äldre människor?

Vad den gode Franchell har missat helt är att oavsett vad äldre kvinnor/män har för pension så kanske de VILL arbeta. De kanske VILL bidra än en gång istället för att bara sitta hemma och glo. Det bästa många äldre vet är att umgås och om de får en chans att göra något annat, ska en socialistisk ledarskribent lägga sig i det? Är det inte upp till var och en?

Jag fattar inte heller varför inte socialisterna och kommunisterna tröttnar på det gamla tjatet om klassamhället. Precis som Franchell vill framhäva att någon som utför ett arbete i ett tjänsteyrke ”passar upp” på någon, lika tjatigt är det att höra om samma gamla skit. Visserligen har hon rätt i att pensionssystemet behöver stärkas. Men det är en helt annan fråga än att äldre ska ha rätt att söka vilket jäkla jobb de vill.