Låt finansfilmer inspirera privatekonomin

REKLAM. Många är vi som drömmer om ett liv i ekonomiskt överflöd och tänker att vi åtminstone borde ta tag i vår hushållsbudget, se över räkningarna och skapa ett buffertsparande. Kanske kan några filmer om pengar och finans ge den inspiration som krävs.

The Big Short (2015)

En komedi om finanskrisen 2008, till råga på allt baserad på en fackbok. Det låter som ett hopplöst utgångsläge, men resultatet blev ändå denna populära storsäljare. Filmen med Ryan Gosling, Steve Carell, Christian Bale, Brad Pitt och ett helt koppel av andra världsstjärnor gläntar på dörren till en känslokall och skrämmande värld där pengar är allt som räknas. För det vann den både en Oscar och biobesökarnas beundran.

Becoming Warren Buffett (2017)

En dokumentär där finansgeniet Warren Buffett bjuder på sig själv och ger oss en inblick i hans vardag på investmentbolaget Berkshire Hathaway. Tillsammans med intervjuerna med familjen och vänner som Bill Gates och parhästen Charlie Munger växer en komplex bild fram av av den dedikerade finansmannen som genom sparsamhet och hårt arbete blev rikast i världen.

Ombytta roller (1983)

Alla finansfilmers förebild där Eddie Murphy spelar tiggaren Billy Ray Valentine som tack vare två kallhamrade finansmäns vadslagning plockas direkt från gatan till ett jobb som chef för ett multinationellt företag. Det går inte riktigt som de tänkt sig när det visar sig att Valentine inte är den lättstyrda schackpjäs de hade räknat med. Trots att filmen fått några år på nacken är den fortfarande mycket sevärd.

Chasing Madoff (2010)

Ännu en dokumentärfilm! Baserad på boken som handlar om Bernie Madoff, finansmannen som byggde ett pyramidspel och förskingrade 18 miljarder från intet ont anande investerare. Det är fortfarande det största svindleriet i amerikansk historia, som förvisso gav Madoff ett 150 år långt fängelsestraff, men en bra och tänkvärd film blev det.I filmens värld är allting möjligt. Med undantag för Bernie Madoff är inget läge för hopplöst för att inte huvudpersonen ska undkomma farorna, vända på allt och avgå med segern, ära, berömmelse, kärleken och pengarna. Hoppas att något av dessa mästerverk ger dig den kraft som behövs att fundera över den egna plånboken, för vare sig vi vill det eller inte är pengar inte i första hand fiktion utan något mycket verkligt och vardagligt. Behöver du mer motivation kanske verklighetens låneförmedlare Consector kan hjälpa dig.